Početna Moj Zagreb Novosti Blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe

806
0

Foto: hr.wikipedia.orgDanas, 15. kolovoza blagdan je Velike Gospe, dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Na današnju svetkovinu, mnogobrojni vjernici hodočastit će u Marijina svetišta, slaviti, kako tumači katolička teologija, Marijino uznesenje na nebo, dušom i tijelom.

Iako je nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio papa Pio XII., 1. studenog 1950., tome prethodi duga tradicija, koja je stara gotovo kao i samo kršćanstvo pa valja spomenuti i brojne crkvene oce i svetce, kao što je sv. Bernard i sv. Antun Padovanski, koji su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

U povodu svetkovine, procesija i festivala diljem Lijepe naše, brojna ista održat će se i u Zagrebu.

Tako će gradonačelnik Milan Bandić i ovogodišnji blagdan Velike Gospe, kao i svake godine, proslaviti s građanima grada Zagreba u dva poznata zagrebačka središta čašćenja Uznesenja Blažene Djevice Marije.

U 11,00 sati gradonačelnik će prisustvovati proslavi svetkovine Velike Gospe u stenjevečkom Gospinom parku – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje će misno slavlje predvoditi mons. Ivan Miklenić.

U 18,00 sati, gradonačelnik će svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno, proslaviti u svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, jednoj od najstarijih zagrebačkih bazilika posvećenih Majci Božjoj.

Svečano euharistijsko slavlje u Remetama predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.