Početna Događanja Bez obzira na pandemiju, kardiovaskularne bolesti nisu nestale!

Bez obzira na pandemiju, kardiovaskularne bolesti nisu nestale!

132
0

Zaklada „Hrvatska kuća srca“ i Hrvatsko kardiološko društvo, u suradnji sa studentskom udrugom StEPP, ovim putem obavještavaju javnost o novim privremenim smjernicama Europskog vijeća za reanimaciju o oživljavanju u vrijeme pandemije COVID-19.

Bez obzira na pandemiju COVID-19, kardiovaskularne bolesti nisu nestale. U Hrvatskoj i dalje svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Upravo je zato vrlo važno pridržavati se novih privremenih smjernica te zaštititi sebe i druge.

Prema novim privremenim smjernicama za postupak oživljavanja, koji provode građani laici, potrebno je napraviti sljedeće:

  • Osoba koja pruža postupak oživljavanja treba staviti masku na lice.
  • Provjeriti reagira li osoba na podražaj na način da ju protresemo ili glasno dozovemo.
  • Disanje osobe više nećemo provjeravati na način da ju slušamo tako što uho prislonimo ustima unesrećenog, već ćemo sam gledati njezin prsni koš i zaključiti pogledom pomiče li se gore-dolje, odnosno je li došlo do prestanka disanja ili ne.
  • Pozvat ćemo hitnu pomoć čim primijetimo da ne postoje znakovi disanja.
  • Prije no što započnemo ručnu masažu prsnog koša, važno je da unesrećenoj osobi usta pokrijemo komadom tkanine ili maskom kako bismo spriječili potencijalnu infekciju koronavirusom u trenutku otvaranja dišnog puta osobe koja je doživjela srčani zastoj.
  • Nećemo unesrećenom davati umjetno disanje usta na usta, već ćemo izvesti isključivo ručnu masažu prsnog koša.
  • Nakon pružanja postupka oživljavanja, osoba koja je pružala oživljavanje treba u što kraćem roku oprati ruke, dezinficirati ih, a u međuvremenu izbjegavati rukama dodirivati sluznicu nosa i očiju te usta.