Početna Vijesti Zanimljivosti Berkowitz o kupnji tvrtke Dalmacijavino

Berkowitz o kupnji tvrtke Dalmacijavino

677
0

Nakon što je Ministarstvo gospodarstva odbilo ponudu Solomona Berkowitza za kupnju tvrtke Dalmacijavino jer nije dostavio dokaz o bankovnom jamstvu – američki kupac je sazvao konferenciju za medije kako bi ispričao svoju stranu priče.

Berkowitz naime ističe kako su iz Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) poslali zahtjev za bankovnom garancijom od 120 milijuna kuna tek 31. siječnja, tri sata prije isteka roka u kojem je trebao dopuniti dokumentaciju za kupnju Dalmacijavina.

[infopunkt 3962&video=09 nolink]

Kako bankovno jamstvo nije nabavljeno u roku od tri sata, dokumentacija je smatrana nepotpunom te je izviješteno kako Berkowitz više nije kupac.

Ipak, vlasnik tvrtke Traubi International ustvrdio je da Bankovno jamstvo uopće nije problem, no osim prekratkog roka tu je i pitanje “nečistog” vlasništva nad nekretninama Dalmacijavina koje su opterećene brojnim hipotekama. Naime, osim države koja se obvezala da će skinuti svoje hipoteke u slučaju kupnje, i to je naknadno otkrio da su hipoteke stavile i neke banke i radnici koji imaju potraživanja za neisplaćene plaće.

Dodaje i to da ako situacija s nekretninom bude u potpunosti čista, bankovno jamstvo (u eurima) on može pribaviti  u roku od 36 sati.

Izjavio je i kako želi sastanak s potpredsjednikom Vlade i ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem jer mu je, kako tvrdi, postavljen rok od samo tri sata za osiguranje jamstva.

“Uputio sam Čačiću pismo 2. veljače jer vjerujem da na sastanku možemo riješiti ovaj “administrativni ping-pong” oko bankovnog jamstva i uvjeta kupnje, a ako zaključimo da posao s Dalmacijavinom nije izvediv morali bismo o tome izdati zajedničko priopćenje za javnost”, rekao je.

Berkovitz ističe kako je ovaj primjer loš pokazatelj stranim investitorima posebice u situaciji gdje se Hrvatska bori za kreditni rejting.

Izvor: Infopunkt.TV