Početna Izbor BARAKUDE – Ribe, muškarci, brend

BARAKUDE – Ribe, muškarci, brend

298
0

Brendiranje sporta, industrije zdravog življenja, veliki je izazov s brojnim mogućnostima za kreativnost marketinških stručnjaka. Sport je postao neizostavan dio današnjeg društva i zbog njegove popularizacije sport i marketing jednostavno ne idu jedan bez drugoga, piše brendfulness.com.

Činjenicu da brendiranje podrazumijeva kreiranje i emocionalnog odnosa između ciljne skupine i brenda, potvrđuju riječi stručnjaka iz područja brendiranja Waltera Landora, koji je rekao da proizvodi nastaju u tvornicama, a brendovi se stvaraju u umu.

Sportski uspjesi koji brendiraju sport i najbolje sportaše, uz sebe emotivno vežu publiku koja uživa u bodrenju i slavljenju pobjeda i postignuća – svi oni u simbiozi brendiraju zdravo življenje, i sve je to izvrsna marketinška strategija, uz brojne sponzore te rezultate, za brendiranje sporta. Sve to krasi naše Barakude.

Kako su se ribe zagrebačkih bazena snašle u odijelima, i kako je raditi isključivo s muškom ekipom, pa i odgovore na neka ozbiljnija pitanja podijelila je s nama Ivana Janković, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Hrvatskog vaterpolskog saveza.

BARAKUDE - Ribe, muškarci, brendKoliko je zahtjevan i izazovan posao komunikacijskog brendiranja svjetskih i europskih prvaka vaterpolo svijeta?

Iznimna je čast biti dio takvog tima. Predstavljati svjetske prvake i njihove uspjehe velika je privilegija, dok istovremeno u sebi nosi i ogromnu odgovornost. Vodim se mišlju da najbolji zaslužuju samo najbolje pa se upravo toliko i predajem svemu što radim. Hrvatska vaterpolska reprezentacija već se od svojih početaka svojim uspjesima izdvojila kao iznimno čvrst i izgrađen brend.

Nema boljih brend ambasadora od naših sportaša.

Jedni od najuspješnijih su svakako hrvatski vaterpolisti, najtrofejnija momčad od osnutka hrvatske države.

Krasi nas titula olimpijskih prvaka, osvojili smo dva naslova svjetskih prvaka, europski prvaci smo postali upravo u Zagrebu, osvajači smo Svjetske lige i Europa kupa te raznih drugih natjecanja.

S pozicije stvaranja komunikacijske strategije, naravno, potrebno je prihvatiti činjenicu da je lopta okrugla te da je ponekad prate fenomenalni uspjesi, a ponekad i nešto manje dobri rezultati.

Istovremeno, hrvatska javnost naviknula je na isključivo najbolje rezultate od vaterpolista pa jedino takve i priznaje.

Ono što je moj zadatak jest da održim taj interes i potporu i dok se događaju neka manje istaknuta natjecanja i okupljanja reprezentacije, kako seniorske tako i natjecanja djevojaka i mlađih uzrasta koji nas ponosno predstavljaju na međunarodnim natjecanjima.

BRENDIRANJE SPORTA

Što zahtijeva brendiranje u sportu? Kako se ono razlikuje od brendiranja primjerice neke robne marke ili usluge?

Sport vjerojatno akumulira najviše osjećaja kod krajnjih korisnika. Postoje istinski vjerni navijači koji reprezentaciju i njezine nastupe prate tijekom cijele godine, na svim natjecanjima diljem globusa. Te osjećaje koje može izazvati sport vjerujem da ne može prouzročiti niti jedan ”proizvod”.

BARAKUDE - Ribe, muškarci, brend

Brendiranje i jest akumulacija emotivnih asocijacija vezanih uz određeni brend. No lopta je okrugla, i ljepota sporta i jest u tome što je sportska sreća vrlo prevrtljive naravi. Ali odanost hrvatskoj reprezentaciji i momcima koji svojim nastupima veličaju našu državu i uvelike opravdavaju očekivanja svekolike hrvatske javnosti, zaista je vrlo realna.

Takav brend kakav su Barakude postale jest nešto što budućim generacijama može biti samo motiv da ga i dalje trude opravdati.

Savez to potiče kroz razne kampove za mlade vaterpoliste, no ono što je manje poznato jest da su tu vrlo aktivno uključene i vaterpolistice, što s veseljem volim istaknuti.

Tu je i promocija vrlo atraktivne opreme Hrvatske vaterpolske reprezentacije. Moramo istaknuti vaterpolsku kapicu koja je postala brend sama za sebe. Bio je to najtraženiji rekvizit i na prošlogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Prije nekoliko mjeseci izbacili smo i posebnu liniju sportske opreme koju smo odradili u suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerom Ivicom Skokom. Sportska oprema odavno više nije samo za sportske terene, postala je omiljena i u svim svakodnevnim aktivnostima, pa i izrazito modnim događanjima.

Brendiranje i jest akumulacija emotivnih asocijacija vezanih uz određeni brend. No lopta je okrugla, i ljepota sporta i jest u tome što je sportska sreća vrlo prevrtljive naravi.

Na to se nadovezuje i naša dugogodišnja suradnja s partnerom – tvrtkom Carvel, preko koje je svjetski poznati brend Rider prošle godine izbacio japanke s motivom Hrvatske vaterpolske reprezentacije i fotografijama Barakuda. Velika su to priznanja, kada vas prepoznaju toliko veliki i priznati svjetski brendovi te njihova ponuda za suradnju stigne upravo vama.

Naravno, iza toga stoji dobro promišljena marketinška analiza i pozicioniranje na svjetskom tržištu bogatom uspješnih sportaša.

BARAKUDE - Ribe, muškarci, brend

AMBASADORI HRVATSKE

Jedan od najučinkovitijih promotivnih alata u promociji Hrvatske je kroz spoj sporta i poznatih osoba. Uloga Barakuda je u toj promociji velika. Kako se nosite s činjenicom da ste ”ambasadori” Lijepe naše te sportskog i zdravog načina življenja?

Kada sam počela raditi u Hrvatskom vaterpolskom savezu vrlo brzo sam postala svjesna da je vaterpolo sport intelektualaca. Mislim da ne postoji sport s toliko velikim postotkom vrhunskih sportaša koji uz fenomenalnu sportsku karijeru uspjehe nižu i na polju obrazovanja. Redovito su to djevojke i mladići s kojima slavimo njihove fakultetske uspjehe i diplome.

Oni kao takvi zaista su sami po sebi najbolji ambasadori Hrvatske, ovog predivnog sporta i naravno samih sebe. Iznimno su cijenjeni i poštovani, što se vidi i na dugačkom popisu partnera koji stoje uz Savez.

Jednako tako, kada na inozemnim natjecanjima tijekom predstavljanja na podij izađe Hrvatska vaterpolska reprezentacija, uvijek je dočekana burnim ovacijama potpore i oduševljenja.

Na koje sve načine Barakude komuniciraju svoje uspjehe i brendiraju sport? Koji su pozivi na akciju najčešći? Kako populariziraju vaterpolo u tradicionalno nogometnoj državi?

Hrvatski vaterpolski savez trenutačno je u izradi nove web-stranice koja će poklonicima vaterpola pružiti još zanimljiviji sadržaj, gdje će biti povezani sustavi za praćenje svih utakmica u realnom vremenu, gdje će se moći listati monografije ”Stoljeće hrvatskog vaterpola” i „Zlatno desetljeće hrvatskog vaterpola 2007.- 2017.“, čitati vaterpolske vijesti i novitete, intervjue s omiljenim im osobama iz svijeta vaterpola i slično.

Bit će to još jedna platforma preko koje ćemo se približiti i komunicirati sa svima koji prate ovaj sport ili će ga tek početi pratiti. Uz web sadržaj plasiramo i putem društvenih mreža, odnosno Facebooka i nedavno otvorenog Instagrama.

BARAKUDE - Ribe, muškarci, brend

Ujedno, osobni brend istaknutih pojedinaca isto je tako iznimno bitan za svaki sport. To su ambasadori toga sporta i uvijek prepoznate osobe koje su uzor mladim generacijama uz koje se rado vezuju i razni sportski partneri.

Vaterpolo je oduvijek imao takve jake pojedince. U Savezu i dalje na mjestu izvršnog direktora kao prvi operativac djeluje jedan od naših najpoznatijih vaterpolista svih vremena, Perica Bukić. Iako se naš najbolji svjetski vaterpolist Sandro Sukno oprostio od aktivnog igranja, tu je čitav niz iznimnih igračkih veličina koji garantiraju nastavak velikih uspjeha hrvatskog vaterpola.

Izbornik Ivica Tucak neosporni je vođa koji tako velike sportske virtuoze i jake karaktere uspijeva usmjeriti prema vrhu i voditi ih do prijestolja svjetskih prvaka.

”ZLATNI” KALENDAR

Barakude, skup zgodnih sportaša, već se tradicionalno nekoliko godina zaredom fotografira u svrhu snimanja kalendara. što se tim projektom želi postići?

Upravo je i to jedan od vidova komunikacije s našim fanovima, što je naišlo na fenomenalnu povratnu informaciju. Redovito dobivamo pozive i poruke sa željom rezervacije kalendara, jer se isti tiska u limitiranom broju primjeraka.

BARAKUDE - Ribe, muškarci, brend

Ove smo godine tradicionalan godišnji kalendar naših zlatnih dečki, aktualnih svjetskih prvaka snimali kao što vaterpolu i priliči, usred ljeta na prekrasnim morskim lokacijama. A momcima se na snimanju priključila i ženska reprezentacija.

Obje ekipe su svojim odličnim nastupima na Europskom prvenstvu u Barceloni prošlog ljeta uveseljavale sve prijatelje vaterpola pa smo ovim kalendarom željeli zahvaliti i njima kao i svim prijateljima vaterpola koji su cijele godine zdušno bodrili naše Barakude i Barakudice.

Ujedno, ovakvim projektom upoznajemo vaterpoliste i u jednom drugom svjetlu u kojem ih nismo naviknuli gledati, fanovi danas imaju potrebu omiljene sportaše pratiti i van terena. žele ih doživjeti u raznim životnim aspektima, ne samo u bazenu.

Kako takav jedan projekt, jedna marketinška ideja, može utjecati i ići u korist hrvatskom sportu općenito?

Hrvatska država ističe se nevjerojatnim brojem vrhunskih sportaša iz raznih disciplina. Mnoge veće i moćnije države ne mogu se pohvaliti takvim uspjesima, a sustavno mnogo više ulažu u svoj razvoj i napredak. Međutim, unatoč tome, Hrvatska je i dalje ta koja je u samom vrhu.

Svaka prilika da prikažemo naše sportaše i time veličamo njihove uspjehe, zarađene iznimno velikim trudom, radom i odricanjem smatram neupitnim.

Uz to promoviramo bavljenje sportom i približavamo ga mlađim generacijama, što osobno smatram izrazito bitnim.

Nevezano za marketing, ali iznimno bitno za svakoga od nas, kao i za budućnost sporta, moramo biti svjesni da naši mladi naraštaji bilježe ogroman problem s pretilošću. Svako dijete koje svog roditelja povuče za rukav kada ugleda neki projekt na kojem sudjeluju naši sportaši i kaže: „Tko je ovo? I ja želim tako.“, ima veću vrijednost od bilo koje marketinške evaluacije i profitabilnosti.

BARAKUDE U ODIJELIMA

Ako sportska postignuća ostavimo po strani, u fokusu ostaju lijepi muškarci. Kako oni gledaju na pažnju koju dobivaju od ženskog dijela publike te s druge strane na činjenicu da su uzor mlađim populacijama?

Vaterpolisti su „dečki iz susjedstva“ i zbog te njihove prizemljenosti i pristupačnosti mlađe ih generacije obožavaju. Tijekom završnice Europa kupa koji je na zagrebačkoj Mladosti okupio 8 najboljih vaterpolskih reprezentacija Europe organizirali smo Kids day na kojem su se upravo djeca družila s igračima domaće kao i svih gostujućih reprezentacija.

A ženska publika je naravno oduvijek bila iznimno naklonjena vaterpolistima. Vjerujem da će ženska vaterpolska reprezentacija uskoro dokazati da je vaterpolo vrlo praćen i od muškaraca. (smijeh)

Radite s većinom muškom ekipom, zavide li vam prijateljice? I kako je zapravo biti dama u timu ”zlatnih” muškaraca?

Moram priznati da nastupi reprezentacije ne ostaju naprimjećeni te da mi se telefon tih dana posebno užari (smijeh). Vaterpolisti su pravi džentlmeni tako da je uz njih uvijek ugodno i nadasve zabavno. S okupljanja reprezentacije uvijek se vratimo s nekim novim anegdotama. čujemo se nakon Sjeverne Koreje da vam odam koju.

Razgovarala: Josipa Celinić
Foto: HVS, Dhar media