Početna Izbor Badass women – nova tura koja slavi (ne)poznate heroine Zagreba

Badass women – nova tura koja slavi (ne)poznate heroine Zagreba

777
0

Brojni turisti svakodnevno razgledavaju Donji i Gornji Grad, no zahvaljujući Ivi Silla i njenoj novoj turi pod nazivom “Badass women”, od ovog proljeća imaju jedinstvenu priliku slijediti stope značajnih i osebujnih žena koje su obilježile zagrebačku prošlost i o čijim fascinantnim životima i sami Zagrepčani znaju nepravedno malo.

Svatko tko obrati pažnju na nazive zagrebačkih ulica i trgova, uvidjet će da, u najvećem broju, nose ime po znamenitim muškarcima. S pravom će se zapitati – zar u Zagrebu, kroz povijest, nisu živjele žene čije je zasluge trebalo priznati i vrednovati barem nazivom ulice ili trga? Iako će se većina Zagrepčana, a možda i poneki gost, na spomen znamenitih žena odmah sjetiti Marije Jurić Zagorke koja je ostavila teško izbrisiv i nezaobilazan trag, s nekim drugim imenima ići će puno teže! Primjerice, malo će biti onih koji će znati za Dragojlu Jarnević, hrvatsku književnicu, učiteljicu i planinarku te jednu od samo dvije žene portretirane na poznatoj litografiji Muževi ilirske dobe koja prikazuje sve istaknute ilirce 19. stoljeća. Ili pak za Štefaniju Falicu rođenu Šibenčanku koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama prvog svjetskog rata izazvavši veliku pomutnju na ulicama Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica!

Upravo takve, očima javnosti skrivene činjenice ponukale se iskusnu i kreativnu autoricu zagrebačkih šetnji Secret Zagreb te interpretacijskog vodiča i trenera Ivu Silla da osmisli turu kakva do sada u Zagrebu nije postojala – originalnu, svježu, inspirativnu šetnju kroz srce Zagreba koja istovremeno zabavlja, podučava i potiče na razmišljanje. “Osjećala sam da je u zemlji koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama, potrebno pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva. Ova tura vrvi brojnim imenima, fascinantnim sudbinama i osebujnim karakterima žena koje su svojim značajem dosegnule nacionalni okvir dok su ga neke od njih i daleko nadišle postajući prepoznatljive na svjetskoj razini. Od slikarica do književnica, priznatih znanstvenica, osvajačica olimpijskih medalja, prve Miss Europe pa do onih koje su bile nominirane za Nobelovu nagradu, pjevale na svjetskim opernim pozornicama ili pak nesebično spašavale brojne dječje živote – sve su to žene čije životne priče također pripadaju duhu Zagreba i trebaju biti ispričane”, naglašava Iva Silla.

Tura “Badass women” u svakom pogledu i na svakom koraku dočarava rečenicu Marije Jurić Zagorke, “predvodnice” među, za Zagreb, značajnim ženama: “Valja samo otvoriti oči oko sebe pa da vidiš tu vojsku hrabrih žena, na svakoj stazi života”. To je ujedno i najbolja preporuka gostima i stanovnicima Zagreba za novu zagrebačku šetnju koju ne bi trebalo propustiti.

  • Od svibnja do rujna: četvrtkom i subotom u 10 sati
  • Broj sudionika: do 15
  • Trajanje: cca 2 h
  • Mjesto susreta: Na južnoj strani trga Zrinjevac
  • Cijena: 75 kuna