Početna Vijesti Zanimljivosti Aronija – zašto je što prije konzumirati?

Aronija – zašto je što prije konzumirati?

7352
0

Foto: PRESSČesto smo skloni konzumirati voće bogato vitaminom C ili antioksidansima tek kada počne sezona prehlada. Nikada nije kasno početi se zdravo hraniti, no postoji jedno voće koje bi bez iznimke trebali isprobati i konzumirati svakodnevno, i to što prije. Aronija je supervoće koje će vam osigurati da svoj organizam što je prije moguće dovedete u red.

Brojni su razlozi zbog čega bi već sada trebali konzumirati proizvode od bobica, koje navodno liječe i rak, čak i ako se osjećate zdravo. Naime, aronija je četiri do šest puta bogatija antioksidansima od brusnice i ostalog bobičastog, a da o ostalom voću i ne govorimo (limun, jabuka, šljiva, kruška).

Aronija, tamno ljubičaste, gotovo crne boje, koja proizlazi iz sadržaja antocijanina, privukla je pozornost znanstvenika jer snažnim antioksidativnim svojstvima sprječava stvaranje slobodnih radikala i degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi, a time usporava i proces starenja organizma za što su zaduženi antocijanini, tanini, vitamin C i vitamin E.Njezina jaka ljekovita svojstva dokazuje i činjenica da su je nakon eksplozije u Černobilu, koristili za ublažavanje posljedica radijacije.

Aronija pomaže kod glavobolje i migrene jer poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama glave, zaustavlja razvoj ateroskleroze i stvara snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti.

Pomaže sniziti visoki krvni tlak i omogućava brz oporavak nakon srčanih i moždanih udara, regenerira mišićno tkivo i poboljšava prokrvljenost miokarda te stvara potpunu zaštitu od začepljenja krvnih žila.

Organska aronija – 10 činjenica koje o njoj trebate znati

1.Aronija je dobra za vaše srce, jača cirkulaciju i zbog svog sastava smanjuje visok krvni tlak.
2. Pomaže kod ateroskleroze i kod proširenih vena.
3. Aronija je jaki antioksidans te djeluje snažno.
4. Aronija umanjuje i snižava mogućnost LDL oksidacija.
5. Aroniju mogu koristiti i dijabetičari jer antocijanini smanjuju razinu glukoze u urinu kao i razinu oksidacije lipida u urinu i krvi.
6. Regulira oscilacije šećera u krvi.
7. Aronija smiruje želudac i bolove u želucu, dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestercu.
8. Pospješuje cirkulaciju te tako način smanjuje glavobolje i migrene.
9. Endokrine žlijezde i aronija: pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
10. Podiže opće stanje imunološkog sustava, smiruje grčeve u crijevima i pomaže u detoksikaciji.

Bitno je naglasiti da aronija u svakom obliku, džemu, čaju ili soku, zadržava ista svojstva. Stoga svako jutro popijte malu čašicu soka od ove čudotvorne biljke natašte, doručkujte aroniju na komadu kruha ili se ugrijte uz čaj od ovih tamnih bobica i njihovog lišća – imunitet jak kao bik je zagarantiran.

U Hrvatskoj je potražnja za aronijom i ponuda njezinih proizvoda svakim danom sve veća. Na domaćem se tržištu odnedavno našao i asortiman Aronia Original proizvoda, provjereno najpovoljnijih 100% organic proizvoda od aronije proizvedenih u Njemačkoj. Više o proizvodima pogledajte bna službenoj stranici Aronia Original.

www.she.hr