Početna Događanja Anthrax, trash metal legende New Yorka

Anthrax, trash metal legende New Yorka

783
0

Iako je „Velika četvorka“ thrash metala postala brenda godinama kasnije, te kobne 1981. uz Slayer, Metallicu i Megadeth (1983.), rodio se i prvi po abecedi, smrtonosan po imenu – Anthrax. Kao i svaki od velika četiri benda, Anthrax je u svom stilu više njegovao klasični heavy metal zvuk u koji je čak s vremenom ukomponirao i elemente rap glazbe.

  • Anthrax, trash metal legende New Yorka, nastupit će 1. lipnja na Zagrebačkom Velesajmu, zajedno s grupom Slayer.

Ono što ih također čini posebnima od ostatka Velike četvorke jest i velike cirkulacija članova benda. Osam vokalista, sedam gitarista, pet basista i tri bubnjara, koji su pak zaslužni za 11 studijskih albuma, 6 EP-a, 6 live izdanja i 7 kompilacija. Spomenimo i da su bili i jedini bend s Istočne obale, iz New Yorka.

Iako je danas jedini izvorni član ostao legendarni čelavac s kozjom bradicom Scott Ian, vratit ćemo se na sam početak 1981. kad je dotični odlučio s prijateljem, koji je također svirao gitaru, Dannyem Lilkerom osnovati bend.

U prvoj postavi uz Lilkera i Iana bili su bubnjar Dave Weiss i basist Paul Kahn, ali u periodu od jedne godine, već se pet članova izmjenilo. Snimili su prvi demo i krenuli sa svirkama. U bend su stigli Dan Spitz iz Overkilla i bubnjar Charlie Benante.

Nakon što je Megaforce Records izdao Metallica – Kill ‘Em All, dao je priliku i Anthraxu s pjesmom Soldiers of Metal, koju je producirao Ross The Boss iz Manowara te  pjesmom Howling Furies na B-strani.

1984. godine izlazi prvi album Fistful of Metal, ali uskoro Dan Lilker odlazi iz benda zbog loših odnosa sa Scottom Ianom. Lilker je nedugo nakon odlaska oformio Nuclear Assault.

Uskoro je zbog tenzija otkaz dobio i vokal Neil Turbin. Ian je odličio preuzeti vokalne dionice i kao četverac pod imenom The Diseased svirati hardcore punk obrade dok ne naiđe pravi pjevač.

1985. izlazi The Armed and Dangerous EP s novim vokalom – Joeyem Belladonnom koji je ubrzo snimio i drugi studijski album Spreading the Disease. Budući da je u studiju ostalo vremena, Ian, Benante, bivši im kolega Lilker i vokal Billy Milano u tri dana su oformili projekt Stormtroopers of Death i snimili album Speak English od Die.

Uslijedile su turneje, a jedna od turneja koja je ostavila veliki emotivni trag na njima bila je turneja s Metallicom 1986. u Švedskoj kad je poginuo Cliff Burton. Vratili su se u studio te izbacili treći album Among the Living, kojeg je okarakterizirao humor i tematike stripova te novele Stephena Kinga. Album su posvetili Cliffu.

Iako su odradili već dosta turneja, globalnu popularnost zaradili su s albumom State of Euphoria i singlom Antisocial, tj. obradom francuskog benda Trust, koju je MTV ubacio u rotaciju u sklopu emisije Headbangers Ball.