Početna Moj Zagreb Novosti Anja Šovagović-Despot: Gornji grad je povlastica

Anja Šovagović-Despot: Gornji grad je povlastica

Autorica:
Katarina Butković
[email protected]

Anja Šovagović Despot(Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Tko ne bi poželio djetinjstvo kakvo je imala Anja Šovagović- -Despot? Po cijele dane s bratom i prijateljima trčkarala je gornjogradskim ulicama, a kad im je bilo dosta asfalta, pojurili bi u tuškanačku šumu pa na Cmrok. Ne zna kad joj je bilo ljepše – zimi se spuštati niz sve te padine ili se ljeti provlačiti između cvjetnih štandova, jer se Sajam cvijeća održavao na Gornjem gradu, od Crkve Sv. Katarine pa do Griča. Njena je kuća bila u Mesničkoj, gdje joj danas živi majka, pa se do dana današnjeg nije odvojila od, kako kaže, svoga Gornjeg grada.

– Gornji grad mi je bio i ostao najljepši. I danas sa sinom prošećem od Mesničke do Prirodoslovnog muzeja, koji nam je nezaobilazna destinacija. Odemo i u Muzej grada Zagreba, a onda na Tuškanac i Dubravkin put. Budući da nemamo automobil, Tuškanac nam je najljepša šuma i zadovoljava naše potrebe za zelenim.

Za Gornji grad kaže da je, po njenom ukusu, dovoljno živ. Ima malih galerija, kafića i muzeja, samo ih treba otkriti. Dozu živosti dalo je i Ljeto na Strossu i dalje ne bi trebalo ići. Sve dodatno ubilo bi ljepotu tišine koju samo tu možete osjetiti.

Eseji o glumcu
Osim glumom, Anja Šovagović-Despot bavi se i pisanjem. U prvoj knjizi “Divlja sloboda” na poseban način opisuju suvremeno hrvatsko kazalište. Nova knjiga, “Kad se ima kome dati”, sastoji se od dvaju tematskih blokova: u prvom pripovijeda o sebi, o obitelji u kojoj je odrasla, ponajprije o ocu Fabijanu, a u drugome donosi svoja razmišljanja o smislu kazališta, glumcu i ulogama koje je igrala. Eseji o kazalištu mogu novim generacijama poslužiti kao svojevrsni udžbenik glume.

Anja voli svoj grad, koji je njoj grad po mjeri čovjeka, grad koji je sve čišći i ljepši. Ipak, ima nešto što bi promijenila, jer smatra da bi tada sve djelovalo optimističnije. Anja bi pojačala rasvjetu. Ne može se pomiriti s tim da je grad mračan, da većina europskih gradova jače svijetli. Ne ide joj u glavu da se s kasnih noćnih proba iz Gavelle vraća s dozom straha. Smatra da to ne bi bio veliki izdatak u odnosu na ono što bismo dobili. Da je samo jedan dan gradonačelnica, zauvijek bi ukinula promet u centru grada, jer taj prostor treba ostaviti pješacima. O tome trebaju li nam velika parkirališta na rubnim dijelovima grada ili nadzemna i podzemna željeznica ne želi razmišljati. O tome trebaju govoriti stručnjaci. Zaključuje da se grad najbolje može vidjeti i doživjeti slobodno hodajući ulicama, pa bi tako i turisti više uživali u njemu.

Anja Šovagović Despot(Foto: Siniša Kosić /Medijska mreža)Osim Zagreba, Anja voli Slavoniju, gdje se rodio njen otac Fabijan, i Dalmaciju, odakle joj je majka. Rado se vraća u ravnicu, ali i na obale Jadrana. Rado i putuje. Obišla je gotovo cijeli svijet, španjolski gradovi su po njenom ukusu, ali Zagreb je, kaže, najljepši. Zagreb je njen.

Trenutačno je u velikoj gužvi. Priprema se za nastup na Krapinskoj krijesnici, a uskoro će i premijera “Duha” u Gavelli. Uza sve to, čekaju je poslovi na Hrvatskoj televiziji, gdje je članica Programskog vijeća, i u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika. Njene uloge u kazalištu, na televiziji i filmu gotovo se i ne mogu nabrojiti, nagrade također. Podarila nam je i dvije knjige, “Divlja sloboda” i “Kad se ima kome dati”, ali i albume s tradicionalnim slavonskim pjesmama.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here