Početna Vijesti Business Ako želite zadržati posao postanite poduzetnik

Ako želite zadržati posao postanite poduzetnik

Spread the love

Foto: ShutterstockVlasnici tvrtki shvatili su da im je mnogo isplativije unajmiti konzultante i freelancere nego plaćati zaposlenike s punim radnim vremenom

Kraj je ljeta, broj prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje svakim danom je sve veći. Brojka registrirane nezaposlenosti s posljednjim danom srpnja zaustavljena je na 316.246 osoba. Od toga je više od pola, točnije 157.938, dugotrajno nezaposlenih osoba (dugotrajno nezaposlena osoba smatra se osoba koja je prijavljena na Zavodu duže od šest mjeseci). Usto, više od pola nezaposlenih čine žene, brojem – 166.601.

Poražavajuće brojke bit će još veće. Nema sumnje da će kroz koji dan top vijest u Hrvatskoj biti rast nezaposlenosti jer ljetna sezona završava, sezonci se vraćaju doma – na burzu rada.

No, tu ne prestaju muke na hrvatskom tržištu rada. Realnost je takva da ne treba očekivati zapošljavanje, treba se okrenuti samozapošljavanju.

U današnje krizno vrijeme kada su i najsigurnija radna mjesta nesigurna, jedini način kako zadržati  i/ili otvoriti radno mjesto je biti poduzetnik. Nekada su poduzetnici bili ‘odbjegli kauboji’ u Silicijskoj dolini, danas je to sasvim uobičajena stvar u svijetu.

Vlasnici tvrtki shvatili su da im je mnogo isplativije unajmiti konzultante i freelancere nego plaćati zaposlenike s punim radnim vremenom. Usto, ne treba zaboraviti da je budućnost već došla, u Južnoj Koreji na 10.000 zaposlenih dolazi 347 robota koji obavljaju poslove koje su nekada radili ljudi. Treba li napomenuti da su roboti višestruko jeftiniji kao radna snaga?

Konzultanti, freelanceri i osobe pod kratkoročnim ugovorom (ugovor na određeno vrijeme) čak 30 posto manje koštaju vlasnika tvrtke nego (stalni) zaposlenici. U trenutku kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju otvaraju se mogućnosti za zapošljavanje stranaca iz susjedstva koji su jeftiniji nego domaći zaposlenici. Vrlo rado će vlasnik tvrtke izdvojiti dijelove tvrtke u zasebne cjeline ili poslove nekog odjela ponuditi drugoj tvrtki (outsourcing) jer je takav način poslovanja višestruko jeftiniji nego imati djelatnike na svom proračunu. A i rad od kuće sve je privlačniji poslodavcu jer u tom slučaju ne plaća radnicima prijevoz, topli obrok…

Dakle, bez obzira koliko vam se radno mjesto činilo sigurnim, vrijeme je da počnete razmišljati kome sve možete ponuditi svoje usluge i na taj način si osigurati radno mjesto. Može to biti i sadašnja tvrtka, jer zašto ne biste imali više klijenata i možda u bliskoj budućnosti zapošljavali djelatnike.

Ato Kwamina Markin/Profitiraj.hr

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here