Početna Sport AK Agram najbolji klub u Hrvatskoj za 2015. godinu

AK Agram najbolji klub u Hrvatskoj za 2015. godinu

940
0

AK Agram najbolji je klub u 2015. godini u Hrvatskoj temeljem Pravilnika o bodovanju uspješnosti klubova kroz 10 različitih kriterija. Drugi je to naslov za ovaj klub u osam sezona od kada se klubovi boduju na ovaj način. Osvojivši ukupno 146.999,5 bodova AK Agram pretekao je za više od 11.500 bodova drugoplasirani AK Dinamo-Zrinjevac koji je osvojio 135.417,5 bodova. Treće mjesto pripalo je AK Zagreb-Ulix koji se primakao granici od 100.000 bodova osvojivši ukupno 95.107 bodova. Nakon ova tri kluba slijede ASK, Mladost, Sloboda, Slavonija-Žito, Svetice, Kvarner, Sljeme, itd. Ukupno je bodovano 75 klubova, a poredak svih klubova s pripadajućim bodovima možete vidjeti ovdje. AK Agram bio je najbolji u tri kriterija i to isključivo na domaćim natjecanjima – medalje na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske, na ekipnim prvenstvima i na kupovima. U spomenuta tri kriterija te u 4. kriteriju (rekordi) AK Agram napravio je razliku od 17.386,5 bodova u odnosu na drugoplasirani klub Dinamo-Zrinjevac što mu je donijelo i ukupnu uvjerljivu pobjedu.

Od vodećih klubova, osim pobjednika, najveći napredak u odnosu na prethodnu godinu napravio je Zagreb-Ulix, a uz njega tu su u odnosu na prošlu godinu napredovali Sloboda i Slavonija-Žito. Značajan pad u broju osvojenih bodova zabilježila Mladost, a Kvarner je nastavio svoj silazni put koji traje već nekoliko godina.

Zanimljivo je pogledati i bodove po pojedinim kriterijama. Po 1. kriteriju (medalje na međunarodnim natjecanjima) uvjerljivi pobjednik je ASK s osvojenih 12.250 bodova. Gledajući zajedno prva tri kriterija (međunarodna natjecanja) isti je klub osvojio 17.842,5 bodova. Po 4. kriteriju (rekordi) kao i prošle godine dominirao je AK Zagreb-Ulix osvojivši impresivnih 20.800 bodova. U slijedeća tri kriterija – bodovi za osvojene medalje na PH (48.475), ekipna PH (9.450) i kupovi (17.481,5) dominirao je AK Agram. U 8. kriteriju boduje se 20 najboljih rezultata po IAAF bodovnim tablicama, a kao i do sada uvjerljiv je bio Dinamo-Zrinjevac sa 1048,5 bodova u prosjeku po bodovanom rezultatu i jedini je klub koji ima prosjek prvih 20 rezultata iznad 1000 bodova. Zanimljiv je i 9. kriterij (broj registriranih atletičara u HAS-u) gdje je i ove godine najviše bodova osvojio ASK i to čak 23.770 bodova (za 544 registriranih atletičara).

U posljednjih osam sezona, od kada se boduje uspješnost klubova, samo je sedam klubova bilo plasirano među prvih 10 kroz svih 8 sezona. To su Dinamo-Zrinjevac, Agram, ASK, Mladost, Zagreb-Ulix, Kvarner i Slavonija-Žito. Među prvih deset još je povremeno ulazilo 6 klubova – Sloboda, Istra, Međimurje, Zadar, Svetice i Sljeme. S obzirom da se Pravilnik o bodovanju uspješnosti klubova kroz ovih osam sezona mijenjao gotovo svake godine, apsolutni iznosi osvojenih bodova ne mogu se uspoređivati kroz sezone, puno je realnije sagledati uspone i padove klubova kroz postotak osvojenih bodova za svaki klub u odnosu na ukupni broj bodova u toj sezoni. Trendove spomenutih 7 klubova koji su bili plasirani među prvih 10 tijekom svih 8 sezona kao i trendove prvih 10 klubova u 2015. godini kroz proteklih 8 sezona možete vidjeti preko sljedećih linkova: