Početna Događanja 13. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

13. hrvatsko natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska

409
0

Hrvatska glazbena mladež organizira natjecanje plesača suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska za mlade koje se održava do 7. prosinca 2019. godine u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu kada se proglašava pobjednik i održava gala predstava za publiku s početkom u 18,30 sati. Ulaz je besplatan.

U suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, već trinaest godina zaredom, Hrvatska glazbena mladež organizacijom Natjecanja Mia Čorak Slavenska, stimulira interes mladih ljudi za suvremeni ples, kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Dinko Bogdanić i Desanka Virant, poznati plesni pedagozi, voditelji su projekta natjecanja.

Plesno natjecanje nosi ime najslavnije hrvatske baletne umjetnice, rođene u Slavonskom Brodu početkom prošlog stoljeća, a danas ljubav i žar Mie Čorak Slavenske prema plesnoj umjetnosti živi kroz Fondaciju Slavenska Dance Preservation koju vodi njena kćerka Maria Ramas u Los Angelesu.

Grad Zagreb, pa tako i Hrvatska, mogu se pohvaliti bogatom tradicijom u razvoju i njegovanju suvremenog plesnog izričaja. Pa ipak, koliko god bili zaljubljeni u plesnu umjetnost, mladi se rijetko odlučuju za tu profesiju, bilo kao plesači ili koreografi. Potreba iznalaženja novih načina približavanja ove najkompleksnije izvedbene umjetnosti djeci i mladima sve je snažnija.

Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu. Budući da takvih natjecanja u nas gotovo da i nema, nerijetko koreografi i plesači potvrdu svog rada traže izvan Hrvatske. Stoga, Hrvatska glazbena mladež u ovom segmentu pronalazi svoju ulogu i misiju kao jedina krovna udruga za mlade u glazbi koja putem izvaninstitucionalnih oblika obrazovanja potiče svestrani razvoj i unapređenje svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež.

Kao dodatni poticaj svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te brojne nagrade. Detaljne informacije nalaze se na www.hgm.hr mrežnim stranicama.