Početna Događanja Za 1000 radosti u subotu 16. prosinca!

  Za 1000 radosti u subotu 16. prosinca!

  Hrvatski Caritas je predstavio svoje dvije predbožićne akcije: “Nedjelju Caritasa“, koju ove godine provodi pod nazivom “Neka živi duh djelotvorne ljubavi!“ i tradicionalnu nacionalnu humanitarnu akciju “Za 1000 radosti” namijenjenu prikupljanju pomoći za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj, koju provodi pod nazivom “Daruj i obraduj!“. Na konferenciji je najavljen i središnji-promotivno-humanitarni događaj akcije Za 1000 radosti, koji će se u subotu 16. prosinca od 8 do 14h održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

  Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina najavio je „Nedjelju Caritasa“ koja se tradicionalno obilježava treće nedjelje došašća, ove godine u nedjelju 17. prosinca, kada će se u svim crkvama prikupljati novčani prilozi vjernika namijenjeni djelovanju Caritasa. Ti su darovi namijenjeni cijeloj Caritasovoj mreži: župnim, nad/biskupijskim i Hrvatskom Caritasu.

  Mons. Svalina predstavio je glavne naglaske poslanice biskupa Mrzljaka „Neka živi duh djelotvorne ljubavi“ u kojoj on, razmišljajući „o važnosti organiziranog djelovanja Caritasa te ulozi i zadaćama Caritasa u cjelovitu pastoralu župne zajednice i života Crkve“, naglašava usmjerenost Caritasa na siromašne: „na one koji su sami ili usamljeni, bolesni, ostavljeni i zaboravljeni, zlostavljani, mučeni, progonjeni, na sve one čiji se glas ne čuje i čija lica nećemo vidjeti na naslovnicama novina ili u vizualnim elektroničkim medijima“. Ovogodišnjom Nedjeljom Caritasa, napomenuo je mons. Svalina, „pripravljamo se i za obilježavanje 25. obljetnice ustanovljenja našega Hrvatskog Caritasa, krovnog tijela mreže Caritasa u Hrvatskoj, kojem je HBK potvrdila pravni status 1. siječnja 1993. godine. Prigodna poslanica uz Nedjelju Caritasa uz promotivne je plakate poslana u više od 1500 župa diljem Hrvatske.

  „Ovogodišnju akciju „Za 1000 radosti“ pod nazivom „Daruj i obraduj!“, rekao je mons. Svalina, „predstavljamo na valu snažnoga poticaja pape Franje: 1. svjetskog dana siromašnih i prigodne poruke  naslovljene: „Ne ljubimo riječima, već djelima!“ – koju završava riječima: „Siromašni nisu problem: oni su izvor na kojem se moramo napajati u našem nastojanju da prihvaćamo bit evanđelja.“

  Promotivni proizvodi i vizuali pripremljeni i – uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja – distribuirani u sve OŠ i SŠ, kao oni poslani i sve župe u Republici Hrvatskoj, oslikavaju čime možemo jedni druge darivati i obradovati: povjerenjem, prijateljstvom, iskrenošću, novcem, susretom, suradnjom, pažnjom…

  Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom naglasila je kako  Hrvatski Caritas i Grad Zagreb dugi niz godina surađuju i partneri su u pomoći za one najugroženije – „Grad Zagreb slovi kao jedan od najsocijalnijih gradova, no o tome trebaju  više govoriti korisnici nego mi koji radimo za naše sugrađane, no bez obzira na našu pomoć i našu brigu zahvalni smo i Caritasu i drugim organizacijama civilnog društva koje pružaju pomoć našim najugroženijim sugrađanima. Građani pokazuju svoju najveću humanost u ovakvim akcijama stoga ispred grada pozivam građane da se i ove godine uključe i donesu toplinu, ljubav i radost našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije“ izjavila je gospođa Galić.

  Grad Zagreb i ove godine bit će domaćin tradicionalne božićne humanitarne akcije prodaje božićnih drvaca na Trgu bana J. Jelačića koja će se održati u subotu 16. prosinca od 08.00 do 14.00 sati, a kao posebni savjetnik za vjerske zajednice gradonačelnika Grada Zagreba, g. Stipe Zeba rekao je sljedeće:“16 godina smo već zajedno u ovoj akciji jer u ovako velikom gradu kao što je Zagreb solidarnost građana sa sugrađanima u potrebi je vrlo važna. Stoga će gradonačelnik g. Milan Bandić i ove godine sa svojim suradnicima doći na Trg bana Jelačića i kupiti jelku. Geslo Pape Franje povodom Prvog dana siromašnih je: „Ne ljubimo riječju nego djelima“, a Majka Tereza je rekla:“ Ako ne možemo nahraniti stotinu ljudi, nahranimo barem jednog“, zato je iznimno važno već u najranijoj dobi, među mladima poticati brigu za potrebite i odgajati ih da prepoznaju između sebe one koji su potrebitiji. Istovremeno, osjećaj darivanja je nešto neopisivo, neprocjenjivo i nešto što djeci ostaje“.

  U humanitarnoj akciji prodaje božićnih drvaca od samoga početka sudjeluju i Hrvatske šume, pa se je tom prigodom svima prisutnima obratio i Damir Miškulin, ravnatelj Uprave šuma Podružnica Zagreb sljedećim riječima: „Hrvatske šume sudjeluju u akciji Za 1000 radosti od samog početka, dakle već 16. godinu zaredom, pa smo tako i ove godine pripremili 200 božićnih drvaca u teglama za prodaju na Trgu bana Jelačića i nadamo se da će drvca Hrvatskih šuma privući velik broj hrvatskih građana koji će doći i kupnjom drvca sudjelovati u donaciji čiji će  prihod biti usmjeren osobama u potrebi. Tijekom ovih 16 godina Hrvatske šume  donirale su preko 6000 božićnih drvaca i ovim se putem zahvaljujem svim građanima Republike Hrvatske koji su kupnjom drvca pomogli ne samo građanima u potrebi nego i razvoju hrvatskog poduzetništva na način da su se zaštitila radna mjesta u proizvodnji. Uz božićna drvca Hrvatske šume pomogle su korisnicima Hrvatskog Caritasa i donacijom ogrjevnog drveta, a ove godine radi se o količini od 120 m3 i time pokazali i drugu komponentu naše tvrtke a to je briga za socijalno ugrožene građane“. I ove se je godine Hrvatskim šumama priključio se  i Vrtni centar Šestine stavljajući Hrvatskom Caritasu na raspolaganje za ovu akciju božićna drvca u tegli. Ukupno će tako u subotu na Trgu bana Jelačića biti ponuđeno 230 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke (različitih visina i uz predoženu početnu cijenu od 100 do 150 kn).

  Mario Možnik, vlasnik 19 medalja sa natjecanja svjetskog kupa, te prvak Europe na preči, s radošću prihvaća angažmane u humanitarnim akcijama, a u ovoj akciji Hrvatskog Caritasa sudjeluje već petu godinu za redom: “Uvijek mi je drago kada mogu iskoristiti utjecaj koji sam stekao kroz svoje sportske rezultate i proširiti glas o ovakvim akcijama kako bi se pomoglo onima kojima je pomoć najpotrebnija. Veseli me sudjelovati u ovoj akciji i prodavati božićna drvca jer je osjećaj predivan vidjeti sve te ljude kako kupuju drvca znajući da novac ide najpotrebitijima među nama“.

  Ovakve akcije ne bi bile moguće bez volontera, a najveću podršku akciji „Za 1000 radosti“ pružili su učenici Nadbiskupske klasične gimnazije, koji će i ove godine pomagati građanima prilikom odvoza Božićnih drvaca do njihovih automobila ili stanova ukoliko žive u centru grada. Prof. Karmela Đapić, profesorica biologije i kemije, predstavila je akciju koju su pokrenuli učenici povodom Međunarodnog dana  borbe protiv plastičnih vrećica pod geslom “Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe“. Cilj projekta je podići svijest o štetnosti uporabe plastičnih vrećica za okoliš te pozvati građane da počnu rabiti trajne, platnene vrećice. I oni će u subotu u sklopu akcije „Za 1000 radosti“ imati svoj štand na kojemu će prodavati svoje vrećice i ostale promotivne materijale; stoga uz božićno drvce kupite i platnenu vrećicu i učinite prvi korak u smanjenju onečišćenja prirode.

  Mons. Svalina na kraju je pozvao i hrvatske tvrtke i građane, tijela državne uprave, jedinice lokalne uprave i samouprave, ustanove i udruge na uključenje u akciju „Za 1000 radosti“. U akciju “Za 1000 radosti” moguće je uključiti se i u više od 1500 katoličkih župa diljem Hrvatske.

   

  Građani i tvrtke u akciju „Za 1000 radosti“ DARUJ I OBRADUJ! mogu se uključiti:

  • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa IBAN: HR4023400091510126452, poziv na br. 7-17
  • on-line uplatom na caritas.hr.
  • donacijom proizvoda ili usluga
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena 6,25 kn po pozivu, PDV uključen)

  Odgovori

  Please enter your comment!
  Please enter your name here