Početna Video 10 razloga za proljetni posjet Samoboru

10 razloga za proljetni posjet Samoboru

3019
0

Samobor – najstarije i najpoznatije zagrebačko izletište na dvadeset kilometara od metropole, nakon popularnog karnevala krajem zime započinje novu sezonu omiljene vikend destinacije. Bar 10 razloga za jednodnevni ili dvodnevni proljetni posjet potvrđuje taj status.

1.Uživajte u opuštenoj atmosferi na glavnom gradskom trgu

Trg kralja Tomislava na kojem su sve zgrade zaštićeni spomenici prve kategorije, na kojem se nalazi općinska vijećnica, zdenac s pitkom vodom i terase kavana koje dominiraju trgom, kao da je iz nekih drugih vremena. Mirna atmosfera i spori ritam idealni su za ispijanje kave, čašicu razgovora i lijep pogled na ranobaroknu crkvu sv. Anastazije koja se izdiže iznad trga.

2.Pojedite samoborsku kremšnitu – najpoznatiju kremšnitu u Hrvata

Legendarna samoborska kremšnita dio je djetinjstva svih onih koji su ga proveli u Zagrebu u prošlom stoljeću i obavezno na kraju izleta u Samobor stali u red i uzeli još koju za doma. Pjenasta žuta krema i kora od lisnatog tijesta sa šećerom u prahu već se cijelo stoljeće pripremaju po provjerenoj i tradicionalnoj recepturi u najpoznatijoj slastičarnici „U prolazu“ na glavnom trgu.

3.Degustirajte samoborski bermet kao aperitiv ili digestiv

Bermet je specijalno crno aromatizirano vino, napravljeno od biranih sorti grožđa portugisca i frankovke, pelina i južnog voća poput sušenih smokava i rogača. Točna receptura se čuva kao tajna još iz vremena prije dolaska Napoleona i njegove vojske. Bermet dozrijeva u hrastovim bačvama bar 3 mjeseca i najbolje ga je probati u podrumu obitelji Filipec u Stražničkoj ulici pored glavnog trga.

4.Kupite samoborsku muštardu i sljubite ju s kobasicama ili češnjovkama

U istom podrumu obitelji Filipec moguće je naći i muštardu – poseban čvrsti pikantni umak oštro-slatkastog mirisa i specifičnog okusa sličnog senfu koji se priprema od tučene gorušice, posebno pripremljenog pekmeza od grožđa i ostalih sastojaka. Muštarda, čije ime potječe od francuske riječi „moutard“(senf), odlično se slaže uz kobasice i češnjovke iz samoborskog kraja.

5.Posjetite Samoborski muzej i poznati most preko potoka Gradne

Od glavnog trga putem pored poznatog „Hotela i kavane Livadić“ dolazi se do romantičnog i fotogeničnog mosta iznad potoka Gradne koji izvire u Samoborskom gorju. Preko mosta je lijepi park u kojem je poznati restoran „Hotel Lavica“ i Livadićev dvorac – danas Samoborski muzej. U prizemlju se nalazi geološko-arheološka zbirka, a na katu kulturno-povijesna i etnografska zbirka.

6.Popnite se na Stari grad Samobor

Od muzeja obnovljenom šetnicom moguće je doći do podnožja ostataka Starog grada Samobor. Kratkom šetnjom uzbrdo dolazi se do same utvrde iz 1264. koja je u lošem stanju. Najbolje je uščuvana visoka „branič kula“  uz koju se nalazi druga polukružna kula s ostacima male kapele. Dvorac je napušten od 18. stoljeća, a njegova sudbina je neizvjesna (iako postoji projekt obnove).

7.Na Anindolu zapjevajte pjesmu „Kod kapele svete Ane“

Park-šuma kod Starog grada Samobora poznata pod nazivom Anindol i barokna kapelica Svete Ane još je poznatija po omiljenoj pjesmi svih Samoboraca „Kod kapele svete Ane“ i kao scenografija Golikovog kultnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“. Kod kapele postoji old school plesalište (tancplac), kameni križni put s 14 postaja i vidikovac Anindolska piramida.

8.Spustite se u rudnik svete Barbare

5 kilometara jugozapadno od Samobora nalazi se rudnik sveta Barbara – jedan od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza. Nekada je kroz taj cijeli kraj bila razvedena mreža rudarskih rovova, no danas je za posjetitelje otvoreno obnovljenih 350 metara rudarskog rova nastalog spajanjem dvaju rovova od kojih je gornji rov pod imenom Kokel iskopan pred više od 3 stoljeća.

9.Pogledajte poznatu Grgosovu špilju

U Otruševcu, mjestu par kilometara iznad Samobora nalazi se Grgosova špilja otkrivena sasvim slučajno 1973. Špilja ima uređene hodnike i staze, dvije prostrane dvorane bogate sigama raznih veličina i novi dio od tri dvorane u duljini od 130m otkriven 2007. Pored špilje se nalazi i jedan od najboljih restorana Središnje Hrvatske „Kod špilje“ s tradicionalnom kuhinjom.

10.Planinarite po Samoborskom gorju

Područje Samoborskog gorja zaštićeno je kao Park prirode. Bogatstvo očuvanih šuma i livada, vrhova, izvora i potoka, arheoloških i sakralnih lokaliteta idealno je za planinarenje. Japetić, Okić, Veliki Dol i Oštrc nadaleko su poznati ljubiteljima prirode. Na povratku preporuka je posjetiti još koji od poznatih restorana u Samoboru poput „Gabreku 1929“, „Samoborska klet“ ili „Zeleni Papar“.