Početna Događanja Zagreb – uzor ostatku Hrvatske u udomljavanju pasa

Zagreb – uzor ostatku Hrvatske u udomljavanju pasa

537
0

Akcijom Udomljavanje je fora građani su upoznavani s novim Zakonom za zaštitu životinja. Zato je akcija imala podnaslov „No kill Zagreb, no kill Hrvatska“.

Zakon je stupio na snagu 26. listopada, a do kraja iduće godine sve županije trebaju imati skloništa za nezbrinute životinje s najmanje 50 smještajnih mjesta. U skloništima je zabranjeno usmrćivanje pasa.

„Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba najstarije je „no kill“ sklonište u Hrvatskoj. Upravo bi njegov način rada trebao postati uzor drugim skloništima u zemlji“, istaknuo je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić zatražio je od građana da budu odgovorni pri nabavljanju kućnog ljubimca.

„O nabavljanju kućnog ljubimca treba dobro razmisliti i o svemu se dobro informirati. Kada bi ljudi tako pristupili nabavljanju ljubimca, u skloništima ne bi bilo napuštenih pasa“, kazao je Milan Bandić.

Novi zakon donosi veće kazne za neodgovorne vlasnike kućnih ljubimaca. One sada iznose od 15 do 30 tisuća kuna.

„Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj udomljenih pasa. Broj pasa koji na taj način pronalaze novi dom, svake godine raste za deset posto. Veliku ulogu u tome imaju naše edukativne i promotivne aktivnosti. Među onima koje planiramo u idućih mjesec dana, je predstavljanje kalendara s fotografijama dumovečkih pasa kroz četiri godišnja doba“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba.

Akciju Udomljavanje je fora tradicionalno organiziraju Grad Zagreb i Ustanova Zoološki vrt grada Zagreba u suradnji s udrugom Prijatelji životinja te uz potporu tvrtki Hill’s Pet Nutrition i Frontline.