Početna Događanja Valovi novih francuskih naslova stižu na obale programa kina Kinoteka

Valovi novih francuskih naslova stižu na obale programa kina Kinoteka

389
0

Nakon filmova iz programa Rendez-vous au cinéma, u četvrtak, 19. listopada kreće ciklus Jeana Renoira, redatelja, scenarista, glumca i producenta, najistaknutijeg predstavnika poetskog realizma koji je snažno utjecao na francuske novovalovce i uz čije ime vežemo koncept filmskog autora – redatelja čija vizija nadilazi fragmentacije karakteristične za kolaborativne umjetnosti. Od ere nijemog filma do kraja šezdesetih kao redatelj i kao glumac potpisao je više od četrdeset filmova, a mnogi od njih uvršteni su na liste najboljih filmskih ostvarenja svih vremena.

Ovotjedni repertoar kina Kinoteka donosi dvije Renoirove drame s Jeanom Gabinom u jednoj od naslovnih uloga: kriminalistička drama Toni (1935.), priča o talijanskom imigrantu koji doseljava u Provansu i biva upleten u mrežu strastvenih odnosa te Na dnu (1936.), prema drami Maksima Gorkog, o aristokratu koji zbog kockarskih dugova mora započeti život u siromaštvu. Toni je na rasporedu u četvrtak, a Na dnu u subotu, dok se ciklus Renoira nastavlja i u sljedećem tjednu filmom Velika iluzija.

Petak, 20. listopada donosi premijeru talijanske dokukomedije u hrvatskoj koprodukciji Funne: Djevojke koje sanjaju more (2016.), redateljice Katije Bernardi. Riječ je o humorističnom dokumentarcu o dvanaest sjedokosih prijateljica koje žele ostvariti životni san i po prvi puta vidjeti more. Film će biti repriziran i u subotu u popodnevnom terminu (18 h).

Subotnja matineja ponovno je rezervirana za dvojac nespretnih majstora – Pat i Mat na filmu (A je to!). Redatelj Marek Beneš, povodom 40. obljetnice nastanka kultne animirane serije, preselio je likove dvojice nespretnih majstora na velika platna i kroz nova vrata uveo nas u njihovu svakodnevicu punu izazova koje pokušavaju, kao i uvijek, prevladati neočekivanim trikovima i dobro poznatim žarom.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz na projekcije filmova u sklopu programa Kino-mreže, Rendez-vous au cinéma 3 je besplatan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.