Početna Događanja Tjedan suvremenog brazilskog filma u Kinoteci

Tjedan suvremenog brazilskog filma u Kinoteci

327
0

Od 22. do 26. svibnja kino Kinoteka će ugostiti 9. izdanje Tjedna suvremenog brazilskog filma u organizaciji Veleposlanstva Brazila u Zagrebu.

U utorak 22. svibnja Tjedan otvara brazilsko-portugalski film Kapetani pijeska. 1950-ih u Salvadoru (Bahia, Brazil) ulična banda dječaka siročića preživljava uz pomoć sitnih krađa i pljački. No kad im se pridruži djevojčica Doria, njihovo malo složno bratstvo počinje se raspadati. Topla priča o magičnoj godini u životima skupine djece na pragu odrastanja.

U srijedu 23. svibnja gledamo dokudramu Dragi veleposlaniče o brazilskom veleposlaniku u Parizu za vrijeme 2. svjetskog rata koji je spasio živote tisuća ljudi, uglavnom židova. Luis Martins de Souza Dantas izdao je na stotine viza židovima i drugima kojima je prijetila smrt u nacističkoj Njemačkoj, unatoč zabrani od strane brazilske vlade. Film sadrži uprizorenja, intervjue s ljudima koji su zahvaljujući njemu preživjeli te arhivsku građu.

Romantična komedija Odakle te ja vidim na rasporedu je u četvrtak, 24. svibnja.  Bračni par iz São Paula, Ana Lucia i Fabio, odlučuju se rastati nakon 20 godina braka. Fabio seli u stan preko puta njezinog. Moraju naučiti živjeti u novim uvjetima – rastava, kriza na poslu, selidba kćeri tinejdžerice u drugi grad – te uslijed zbunjenosti promjenama i izazovima modernog života uviđaju da je moguće nekoga voljeti na potpuno drugačiji način.

U njegovim očima, posljednji naslov u sklopu Tjedna suvremenog brazilskog filma prikazuje se u subotu, 26. svibnja. Leonardo je slijepi tinejdžer koji se mora nositi s previše zaštitnički nastrojenom majkom dok pokušava živjeti samostalnijim životom. Na razočaranje njegove najbolje prijateljice Giovane namjerava otići u inozemstvo preko razmjene studenata. Kada u njihov razred stigne novi učenik Gabriel, u Leonardu se razviju osjećaji koji dovedu u pitanje njegove planove.