Početna Izbor Rock legende Lennon, Hendrix, Cave i Bowie zajedno sviraju na zagrebačkoj terasi

Rock legende Lennon, Hendrix, Cave i Bowie zajedno sviraju na zagrebačkoj terasi

1245
0

Samo dva bloka od Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu, u dvorištu poznate Beertije (Pavla Hatza 16) nalazi se mali open-air Tematski Rock’n’Roll park gdje se možete fotografirati i popiti pivu u društvu sa statuama, bistama i art instalacijama rock legendi. Cijela priča počinje u jesen 2013. kada je postavljena prva skulptura Joe Strummera (legendarnog gitarista i glavnog vokala The Clasha) u prirodnoj veličini.

Od tada je dvorište neformalno prozvano Trgom Joe Strummera, a projekt se nastavio postavljanjem novih eksponata rock legendi. U parku je ubrzo osvanuo John Lennon, pa Jimi Hendrix čiji su kultni grafit na zelenom željezničkom mostu kod okretišta Savski most nedavno ponovo prebrisali (držimo fige neznanom junaku/junacima da nađu načina za novi podvig, iako su gradski aparatčik poslali i zaštitare da čuvaju most od novih naleta grafitera). Poslije Jimia postavljena je statua Jacka Whitea (The White Stripes), pa cijele ekipe The Ramonesa (postavljena nakon smrti Tommya Ramonea), Amy Winehouse (postavljena nakon manje od godine od postavljanja njezine biste u Londonu), Nicka Cavea, Iggya Popa, Davida Bowiea i najnovijeg stanovnika rock parka gitarista, pjevača i osnivača Motorheada – Lemmya Iana Frasera Kilmistera.

Uz njih tu je i instalacija „Kraljice rock’n’rolla“ koju čine Debbie Harry (koja je na vrhuncu slave navodno jednu Novu godinu dočekala u Zagrebu što je i ekranizirano u seriji Crno – bijeli svijet u prvoj epizodi), Patti Smith i Skin iz Skunk Anansie, te instalacija „Bands of the Decade“ s 10 poznatih velikih bendova.

Autori skulptura, bisti i instalacija su poznati akademski kipari koji su tako na svoj način, na jednoj pomalo skrivenoj terasi u skoro pa samom centru grada, odali počast rock legendama i čitavoj generaciji.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here