Početna Moj Zagreb Zagreb.hr VIDEO: O lijepa, o draga, o slatka slobodo!

VIDEO: O lijepa, o draga, o slatka slobodo!

1248
0

Autor:
Inforpunkt.tv /Foto: LSK /Online-Zagreb.hr

glumac Krunoslav Šarić (Foto: LSK /Medijska mreža)U Gundulićevoj ulici na broju 7, na samom križanju s Varšavskom ulicom otkrivena je spomen ploča “Himni slobodi”, pjesmi koja je simbol Dubrovnika i njegovog otpora svim pokušajima nametanja tuđinske vlasti, pjesma s kojom se tradicionalno svake godine otvaraju Dubrovačke ljetne igre.

Spomen ploča je postavljena u znak sjećanja na humanitarni konvoj „Libertas“ s kojim je probijena pomorska blokada Dubrovnika za vrijeme okupacije tog grada tijekom Domovinskog rata. Na te dane podsjetili su novinarka HTV Branka Šeparović, upravitelj brodova konvoja „Libertas“ Ante Ercegović te gradonačelnici Dubrovnika i Zagreba, Andro Vlahušić i Milan Bandić.

otkrivanje spomen ploče Himni slobodi (Foto: LSK /Medijska mreža)– Konvoj Libertas je u ovom ludom svijetu obuhvaćenom ratom bio nešto normalno i na to smo ponosni,- rekla je Branka Šeparović i skromno dodala kako sudionici nisu bili posebno hrabri, nego su jednostavno znali da su u pravu i da će probiti blokadu i Dubrovčane uvjeriti da nisu sami i napušteni.

Podsjetila je i kako je Ivan Gundulić još 1878. godine imao svoju ulicu u Zagrebu. Sada je dobio i spomen ploču je rad umjetnika Stjepana Divkovića. Kako je podignuta u čast pjesmi – Himni slobodi očekuje se da će o tome izvijesti i cijeli svijet jer je rijetkost da se spomen obilježja podižu pjesmama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić te kapetan i upravitelj brodova konvoja „Libertas“ Ante Ercegović otkrili su spomen ploču hrvatskom književniku Ivanu Gunduliću i njegovoj “Himni slobodi”.

otkrivanje spomen ploče Himni slobodi (Foto: LSK /Medijska mreža)

glumac Kruno Šarić govori Gundulićeve stihove

[infopunkt 2400&video=06 nolink]

Brnaka Šeparović o konvoju i Gunduliću

[infopunkt 2400&video=02 nolink]

Ante Ercegović, upravitelj brodova
konvoja “Libertas”

[infopunkt 2400&video=05 nolink]

Andro Vlahušić, gradonačelnik
Dubrovnika

[infopunkt 2400&video=03 nolink]

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

[infopunkt 2400&video=04 nolink]

[infopunkt 2400&video=01 nolink]