Početna Događanja Njoki od batata s vrhnjem za kuhanje od badema

Njoki od batata s vrhnjem za kuhanje od badema

183
0

Bez obzira jesu li posluženi za brzinski ručak, opuštenu večeru ili neku svečanu priliku, njoki uvijek prizivaju osjećaj tradicije, skromnosti i poniznosti. Za izradu njoka potrebne su strpljive ruke, a rezultat su baršunasti, meki jastučići koji se u sekundi prilagode bilo kojem umaku. Izrada njoka, posebno u ovim zimskim danima, fenomenalna je meditativna vježba. Zato pustite svojim rukama da rade, a umu da luta.

Još se uvijek sjećam svojih kulinarskih početaka u osnovnoškolskim danima i prvog jela koje sam pripremila. Bili su to kupovni njoki u umaku od vrhnja za kuhanje. S vremenom kako su okusni pupoljci sazrijevali, a znanje o kvaliteti namirnica je raslo, kupovne inačice omiljenih jela postale su pase.

No, kako se prve ljubavi teško zaboravljaju, njoki u bijelom umaku strpljivo su čekali na svoj veliki povratak. Tako su u suradnji s Malim placom i nastali njoki od batata u bijelom umaku od badema. Ovi slatki mali narančasti jastuci posluženi sa svilenkastim vrhnjem od badema jednostavno su savršeni. Blagi orašast okus blanširanih badema pruža savršenu protutežu slatkoći batata.

NJOKI

Njoki uživaju toliku popularnost da ih trattorie u Rimu poslužuju svaki četvrtak, dok Argentina i Urugvaj svakog 29. u mjesecu slave Dia de Noquis.

NJOKI I VRHNJE OD BADEMA

Njoki od batata s vrhnjem za kuhanje od badema

SASTOJCI ZA 4 DO 6 SERVIRANJA:

  • 400 g batata (SD projekt)
  • 400 g krumpira
  • 400 g oštrog brašna
  • 2 manja jaja (OPG Marjanović)
  • dobar prstohvat soli
  • 1/2 žličice naribanog muškatnog oraščića
  • 1/2 šalice badema (OPG Džaja)
  • vode po potrebi
  • sol, papar i začini po želji

PRIPREMA NJOKA:

  1. Batat i krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite svaki zasebno kuhati u posoljenu vodu dok ne postanu mekani. Krumpir i batat ocijedite u cjedilu.
  2. Dobro ocijeđeni krumpir i batat usitnite s gnječilom za krumpir ili u blenderu. Ohladite 10-ak minuta prije dodavanja ostalih sastojaka.
  3. U velikoj posudi pomiješajte pire od krumpira i batata, sol, jaja i brašno. Rukama zamijesite tijesto.
  4. Dobiveno tijesto podijelite na 6 jednakih komada. Svaki komad razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u oblik tanke kobasice. Razvaljano tijesto režite na jastučiće veličine 1,5 do 2 cm. Pobrašnite njoke kako bi spriječili da se zalijepe na radnu površinu.
  5. Njoke stavite u veliki lonac s kipućom slanom vodom. Gotovi su čim isplivaju na površinu.

Napomena: vegani umjesto jaja u smjesu za njoke mogu staviti malo maslinovog ulja. Rezultat su jednako fini njoki.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here