Početna Gableci Jesenski ručak po svakoj mjeri

Jesenski ručak po svakoj mjeri

412
0

Jesenski ručak većini nas je omiljen. Ovo vrijeme godine dozvoljava težu te masniju hranu, no uvijek trebamo paziti na ravnomjeran unos kalorija. Jesen je bogata raznim sezonskim namirnicama. Zagrebački Khala restoran i bar, predstavio je jesenski meni koji oduševljava već pri prvom zalogaju. Vrhunski gastro stručnjaci Marina Golubić i Alen Košćan donose savjete kako ukusne delicije pripremiti i u vlastitom domu.

Naizgled svakodnevne namirnice koje koristimo u našim kuhinjama, gastro stručnjaci Khale, uz malo su mašte pretvorili u ukusno i zanimljivo jelo. Patka s umakom od naranče te prilogom od krumpira na ovaj način začas postaje egoztična kombinacija. Kako bismo dobili idealnu hrskavost mesa patke, obavezno ju trebamo marinirati u šećeru, vodi i soli minimalno sat vremena te lagano pržiti na maslacu kako bi se otopila masnoća ispod kože.

Pljukanci s tartufima idealna su delicija koja će osvježiti naš svakodnevni odabir. Savjet Khalinih gastro stručnjaka je da prvo pljukance izlupamo na maslacu kako bismo dobili njihovu kremoznost. Rib eye wok specijalitet je Khale, a vrlo lako može postati i omiljeno jelo u vašem domu. Novitet u Khalinoj gastro karti naći ćemo i zdravi doručak ukombiniran s namirnicama poput kokosovog mlijeka, zobenih pahuljica i bobičastog voća.

Jesenski ručak začas može postati pravo putovanje regijama. Khala je mjesto koje se u Zagrebu ove jeseni i zime mora posjetiti.

PATKA SA UMAKOM OD NARANČE

SASTOJCI:

  • 250g PAČJIH PRSA
  • 2g SOLI
  • 100g KRUMPIRA
  • 0,1 L UMAKA OD NARANČE

PRIPREMA PATKE:

Prsa narezati po koži i staviti peči na laganoj vatri. Posoliti i peči 5-6 minuta sa svake strane. Izvaditi na dasku i ostaviti 1-2 minute da prsa odmore. Narezati patku na tanke ploške i servirati na umaku uz pire od krumpira.

Savjet za patku: Obavezno patku marinirati u šećeru, vodi i soli sat vremena. Lagano pržiti na maslacu kako bi se otopila masnoća ispod kože patke te da bi bila hrskava.

UMAK OD NARANČE

SASTOJCI:

  • 30g LJUTIKE
  • 1 dcl SOKA OD NARANČE
  • 5g ŠEĆERA
  • 1 dcl VODE
  • 5 dkg MASLACA
  • 5g MEDA

PRIPREMA UMAKA:

Rastopiti šećer u vodi i napraviti gusti sirup. Kada sirup dobije jantranu boju dodati sok od naranče i lagano reducirati do kada iskuha voda, dodati ljutiku i vodu i lagano reducirati do ½. Kada je reducirano dodati maslac i med.

RIB EYE WOK

SASTOJCI:

  • 30g PAPRIKE
  • 30g LUKA
  • 10g MLADOG LUKA
  • 100g RIB EYE
  • 10g CRVENE CURRY PASTE
  • 3g ŠEĆERA
  • 0,03 L FISH SAUCE
  • 10g KIKIRIKIJA
  • 0,1 L KOKOSOVOG MLIJEKA
  • 150g KUHANE RIŽE
  • ULJE
  • TOASTIRANI KOKOS

PRIPREMA:

Na vrućem ulju popržiti meso izrezano na trakice i krupno rezano povrće. Dodati curry pastu, šećer, fish sauce i kokos mlijeko. Pirjati na jakoj vatri 1-2 minute. Ugasiti vatru i dodati mljeveni kikiriki, mladi luk, dobro promješati i servirati uz kuhanu nezačinjenu rižu. Sve posipati sa toastiranim kokosom.

Savjet: Umjesto jasmin riže možemo staviti običnu arborio rižu i umjesto fisch saucea možemo zamjeniti temeljcem.

PLJUKANCI S TARTUFIMA

 SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 250g GLATKOG BRAŠNA
  • 150ml VRUĆE VODE
  • SOL

SASTOJCI ZA UMAK:

  • 1 GLAVICA LJUBIČASTOG LUKA
  • 1 TARTUF
  • 100g GRANE PADANE (NARIBANE)
  • 1 ŽLIČICA TARTUFATE
  • 1 ŽLICA VRHNJA ZA KUHANJE

Zamjesiti tijesto te ostaviti da odstoji. Odrezati komadić te izvaljati i oblikovati pljukanac kroz prste.

PRIPREMA:

Na maslacu upržiti luk. Kada se luk uprži dodati malo vruće vode od prethodno skuhanog tijesta, dodati 1 žličicu tartufate te vrhnja za kuhanje, dodamo sol, papar i granu padanu. Kada se sve poveže i nastane krema dodamo tijesto. Ugasimo vatru dodamo maslac koji će sve povezati i napraviti pljukance kremastim. Tokom serviranja na vrh staviti svejže tartufe tanko narezane.

Savjet za pljukance: Na laganoj vatri pljukance treba dobro izlupati u maslacu kako bi bili kremozni.

ZDRAVI DORUČAK

SASTOJCI:

  • ZOBENE PAHULJICE
  • KOKOSOVO MLIJEKO
  • BOBIČASTO VOĆE