Početna Vijesti Kultura FOTO: Izložba Vinka Šebreka u Budimpešti

FOTO: Izložba Vinka Šebreka u Budimpešti

826
0

Vinko ŠebrekUz nazočnost velikog broja uzvanika u Kerengo galeriji Nacionalnog plesnog kazališta u Budimpešti, otvorena je izložba fotografija Vinka Šebreka, počasnog predsjednika Fotokluba Zagreb.

Na izložbi simboličnog naziva “Pay It Forward (Kuldd tovabb – Šalji dalje)” izloženo je 35 fotografija većeg formata u boji i crno-bijeloj tehnici. Izložba je zapravo inventura autorovog fotografskog razvoja i stvaralaštva, odnosno pregled većeg dijela njegova fotografskog opusa.

Otvorenju su prisustvovali i brojni uzvanici iz  kulturnog i društvenog života, kao i mađarski Hrvati i predstavnici hrvatskih organizacija što je plod izuzetnog angažmana Veleposlanstva RH u Budimpešti.

Autor je izložbom proveo posjetitelje kroz svoje stvaralaštvo: od life fotografije, portreta, gradskih veduta, arhitekture te urbanih i ruralnih krajolika, koje je oblikovao i izložio kao pojedinačne fotografije, eseje i triptihe.

Šebrek se više od pedeset godina bavi fotografijom, a istodobno u fotografskim udrugama okuplja oko sebe ljude sličnih sklonosti, šireći ljubav prema toj umjetnosti. Njegov je fotografski put, put učenja, stvaranja i dokazivanja ali i pomaganja drugima da se dokažu svojim znanjem, vještinama i majstorstvom.

Ptuj - Prije uzleta(1998.god.)Puna tri desetljeća Šebrek je prisutan u organizaciji života i rada fotografskih udruga, a s ponosom izdvaja Fotoklub Zagreb čiji je predsjednik posljednjih dvanaest godina.

Parafrazirajući slikara Anselma Feuerbacha autor teksta u katalogu izložbe Kemal Mujičić napisao je:

“Šebrek je sav meko srce, fino oko, laka ruka u kojoj je uvijek pripravan fotoaparat, kao svježe ispran kist. Šebrek je, jednostavno, fotoaparat s velikom umjetničkom, sentimentalnom i humanom dušom.”

Ako vas put odvede u Budimpeštu izložbu Vinka Šebreka možete pogledati do 28. siječnja.

[nggallery id=318]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here