Početna Moj Zagreb Znamenitosti Ilica, glavna gradska prometnica

Ilica, glavna gradska prometnica

1255
0

Ilica je najpoznatija zagrebačka ulica i glavna gradska prometnica. Ime je dobila prema istoimenom potoku u 18. stoljeću, a s 5.653 metara dužine, jedna je od najdužih ulica u Zagrebu. Proteže se od Trga bana Josipa Jelačića na istoku do Črnomerca na zapadu grada.

U prvoj polovici 19. stoljeća spominju se u Ilici trgovine i gostionice. Tridesetih godina Gradski magistrat dao je popločiti Ilicu i Gornji grad. Polovicom 19. stoljeća Trg bana Josipa Jelačića i najduža zagrebačka ulica Ilica postaju gospodarsko središte ujedinjenog Zagreba. Potkraj 19. stoljeća naneseni su asfalt i keramit na pločnike, a 1910. godine Ilica je dobila kolnik od granitnih kocaka do Frankopanske ulice.

Godine 1863. Ilica je prvi put rasvijetljena, ponajprije konzolno postavljenim plinskim svjetiljkama, koje su 1890. godine zamijenjene kandelabrima, a 1907. godine električnim svjetiljkama na stupu. Tada Ilica postaje zagrebačka živa trgovačka ulica, u kojoj su, uz već afirmirane zagrebačke trgovce, svoju popularnu trgovačku kuću utemeljili i bečki trgovci Carl Kastner i Herman Öhler. Riječ je o prvoj robnoj kući Nami, koja je i danas popularna kod Zagrepčana.

U trgovini najpoznatijeg zagrebačkog knjižara i nakladnika Stjepana Kuglija u Ilici 30 nabavljale su se prve školske knjige, školski pribor i lektira. Poslije rata njegovo je mjesto zauzela knjižara Mladost. Poznata ilička adresa je ona Lovačkog roga, tj. sinonima za povijest zagrebačkog ugostiteljstva i hoteljerstva, ali on već odavno nije hotel. Godine 1892. u Ilici je otvorena Zagrebačka pivovara, koja je zajedno s proizvođačem najpoznatijih prehrambenih proizvoda Franckom, u tehnološkom smislu predstavljala najviše dostignuće suvremene industrije. Tada počinje prva industrijska proizvodnja piva u gradu. Na uglu Ilice i Gundulićeve ulice bila je i prva prodavaonica automobila zagrebačkog trgovca Ferde Budickoga, koji se 1901. godine dovezao prvim automobilom u Zagreb.

Dvije tramvajske stanice dalje od Trga bana Josipa Jelačića nalazi se Britanski trg, koji još nazivaju Iličkim trgom ili Malim placom. Tu je svaki radni dan prijepodne tržnica svježih namirnica, poslijepodne sastajalište prijatelja i mjesto šahovskih dvoboja, a vikendom se pretvara u originalnu sajamsku izložbu za ljubitelje antikviteta, umjetnina, starih ploča i stripova.

Dugo vremena je bila najduža ulica u gradu, a danas je tek četvrta, jer su ju pretekle nove avenije. Jedna je od rijetkih ulica koja nije mijenjala naziv od 15. stoljeća. Zbog smjera istok – zapad, poznata je i po zasljepljujućem suncu u popodnevnim satima u smjeru zapada.

Ilica je i danas glavna ulica za kupovinu u užem središtu grada, u kojoj se nalaze veliki dućani eminentnih svjetskih proizvođača odjeće, obuće i tehnike, te u kojoj se nalazi i slastičarski simbol grada, slastičarnica Vincek, koja je prva ponudila Zagrebačku kremšnitu obogaćenu prirodnim šlagom i kvalitetnom čokoladom.