Početna Događanja Građani isprobali nove stupove za virtualnu stvarnost

Građani isprobali nove stupove za virtualnu stvarnost

343
0

Ispred zagrebačke Katedrale je u subotu održano testiranje stupova za virtualnu realnost, gdje su zainteresirani  građani i turisti putem 3D tehnologije mogli vidjeti kako je izgledao život u Zagrebu prije velikog potresa 1880. godine.

Oko petsto zainteresiranih prolaznika je besplatno isprobalo dva različita stupa za virtualnu stvarnost ispred Katedrale, a prema viđenom većinu je ovakav interaktivni prikaz povijesti zabavio i iznenadio.

Organizator ovog događanja bila je domaća startup kompanija vr pole d.o.o., čiji je razvojni tim osmislio i dizajnirao seriju VR stupova i 3D 360 animacija. VR Pole prototip prvi je ovakve vrste u Europi, a za prvo javno testiranje direktor VR Polea Milan Gudeljević odabrao je upravo stari Zagreb.

“Unutar stupa je ugrađena tehnologija za projekciju virtualne stvarnosti (VR-a) koja u ovom slučaju omogućava ilustraciju života u Zagrebu u 19. stoljeću, nekoliko godina prije velikog potresa”, objasnio je Gudeljević.

Za što vjerniji prikaz izgleda “stare” Katedrale, korišteni su svi dostupni elementi arhivske građe Grada Zagreba, a art direktor VR Polea Dragan Vejnović ističe kako je njegovom timu i njemu to bio jedan od zahtjevnijih projekata na kojima su radili u posljednjih desetak godina.

“Ovaj projekt pokazao se iznimno izazovnim za prikazivanje putem 3D tehnologije jer osim nekoliko starih razglednica, ne postoje dovoljno realni prikazi Kaptola i stare Katedrale iz tog doba. Baš zbog toga smo izrazito ponosni što smo odradili tako dobar posao, a prema dobivenim anketama i građani Zagreba su prepoznali potencijal ovog projekta”, ističe Vejnović.

U nepunih godinu dana koliko djeluje tvrtka vr pole je postala finalist Startup Factory Zagreb programa, dio je Tehnološkog parka Zagreb, a s obzirom da su VR Pole stupovi postali dio standardnih eksponata Muzeja Iluzija, koristit će ih njihovi posjetitelji diljem svijeta, od Austrije do SAD-a i Malezije.