Početna Izbor Glumačka družina Histrion priprema novu predstavu – Uspjeh preko noći

Glumačka družina Histrion priprema novu predstavu – Uspjeh preko noći

544
0

Glumačka družina Histrion priprema novu predstavu – USPJEH PREKO NOĆI Davida Mameta u režiji Saše Broz koja će biti premijerno izvedena 19. siječnja 2019. godine u 20h u Histrionskom domu.

Prema svjetski poznatom hitu DAVIDA MAMETA “Speed the Plow” “Uspjeh preko noći” je svojevrsna posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma.

PREMIJERA: 19. siječnja 2019. u 20h

PRETPREMIJERE: 16. i 17. siječnja 2019. u 20h

 • Autor: David Mamet
 • Prijevod: Ivan-Goran Vitez
 • Redateljica: Saša Broz
 • Kostimografija: Marita Ćopo
 • Scenografija: Miljenko Sekulić
 • Rasvjeta: Dražen Dundović
 • Ton: Marko Vodeničar
 • Tehnika: Enes Hodžić i Daniel Pavlović
 • Producent: GD HISTRION
 • Glazba: Frano Đurović
  Glumci: Petra Težak/ Lana Gojak, Franjo Kuhar, Vladimir Posavec-Tušek

 

TERMINI IZVEDBE: 16., 17., 19. 25., 26., 29. i 30. siječnja u 20h u Histrionskom domu
5., 9., 21., 22., 23., 27. i 28. veljače u 20h u Histrionskom domu

David Mamet potpisuje scenarije i režiju brojnih Hollywoodskih filmova poput Poštar uvijek zvoni dvaput, Hanibal, Pljačka, Španjolski zatočenik, Spartan i mnogih drugih. U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni su motivi Hollywood i snažna, američka filmska industrija. Ova je satira nevjerojatno aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i svojevrstan “muški” portret borbe za prevlast i moć u svijetu u kojem se vrti veliki novac i u kojem nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije.

Predstava je prvi puta postavljena na Broadwayu u Royal Theatreu 1988. godine gdje su glavne uloge tumačili su Joe Mantegna, Ron Silver i Madonna. Otkako je napisana, predstava niže svoj uspjeh na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama pa su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i apsolutne zvijezde filma Jeff Goldblum i Kevin Spacey, a u ulozi Karen, trenutačna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss, Alicia Silverstone, Lindsay Lohan i mnoge druge.

Iz sadržaja:

Charlie Fox bori se za opstanak u okrutnom konkurentskom svijetu filmske produkcije i dolazi svom starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, s komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit. Fox sugerira da bi davanje “zelenog svjetla” za taj scenarij bio hit, jer osim poznate redateljske face ima i zatvorsku priču punu nasilja, krvi i osvete koju publika voli. Dakako davanje ”zelenog svijetla” za taj scenarij donio bi i uspjeh preko noći obojici. Scenarij je gotovo krenuo u proceduru kad je u priču ušla privremena tajnica Karen koja je doslovno preko noći promijenila tijek cijele situacije. Karen je “zloglasna Mametova ženka” koja vrlo vješto lovi na udicu Goulda i to upravo onu na koju se sama trebala upecati. Strastvena analiza apokaliptičnog romana koji je samo bio mamac da ju privremeni šef odvuče u krevet i Gouldovo plitko shvaćanje situacije nakratko okreće sve u korist Karen. Dakako, ona jako dobro zna što želi.

“Uspjeh preko noći bit će hrvatska praizvedba ovog svjetskog Mametovog hita, a sigurni smo da postoje svi uvjeti da bez lažne skromnosti možemo reći i nova histrionska hit predstava”, izjavila je Saša Broz.