Početna Moj Zagreb Znamenitosti Glavni kolodvor

Glavni kolodvor

3053
0

Zagrebački Glavni kolodvor najveći je željeznički kolodvor u Hrvatskoj. Nalazi se u središtu Zagreba, na Trgu kralja Tomislava 12. Otvoren je za promet putnika i ograničeni promet stvari.

Gradnja zgrade Glavnog kolodvora počela je 1890. godine, a objekt je svečano otvoren 1892. godine pod imenom Državni kolodvor. Projekt za zgradu izradio je arhitekt Državnih ugarskih željeznica Ferenc Pfaff. Zgrada Glavnog kolodvora registrirana je kao kulturno dobro.

Izgled zgrade, čija duljina danas iznosi 186,5 metara, tijekom godina se nije mnogo mijenjao. Rekonstruirana je dvaput, prije Univerzijade 1987. godine i 2006. godine kada je dobila današnji izgled. Građena je u neoklasicističkom stilu, a ukrašena je stupovima, kipovima i zabatom.

Gradsko-prigradskim željezničkim prijevozom koristi se radnim danom u prosjeku oko 70 000 putnika. Samo u 2006. godini prevezeno je 27 325 000 putnika. Glavna željeznička linija prometuje na relaciji Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor – Dugo Selo. Hrvatske željeznice uvele su ovu liniju 1992. godine, a uvođenje željeznice u sustav javnog gradskog i prigradskog zagrebačkog rezultiralo je njezinom potpunom afirmacijom, koja je vidljiva u konstantnom povećanju broja vlakova i prevezenih putnika. Uz ovu liniju, drugi važni prigradski smjerovi su prema Velikoj Gorici i Jastrebarskom. Zagreb je povezan svakodnevnim vlakovima sa svim većim gradovima u zemlji i inozemstvu.

Sporedne su mu namjene kupnja voznih karata, te informiranje o voznom redu i linijama vlakova. U istoj je zgradi moguće kupiti i hranu za putovanje, kao i proizvode tiska, te zamijeniti novac u mjenjačnici. Postoji i služba nađenih stvari, služba garderobe i restauracija. Zagrebački Glavni kolodvor odlično je povezan sa ostatkom grada javnim prijevozom, a ispred ulaza se nalazi i stajalište taksija. Riječ je o jednoj od najznačajnijih građevina ne samo grada Zagreba, već i Republike Hrvatske.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here