Početna Događanja Francuski rujan u kinu Kinoteka

Francuski rujan u kinu Kinoteka

463
0

Nakon tromjesečnog uživanja u projekcijama pod vedrim nebom na Ljetnoj pozornici Tuškanac, publika će filmski program Centra za kulturu i film Augusta Cesarca od 13. rujna ponovno moći pratiti u kinu Kinoteka u Kordunskoj 1. Novu sezonu otvara ciklus filmova velikog francuskog autora, majstora suptilne komike, Jacquesa Tatija.

Kao redatelj, scenarist i glumac Tati je ostavio značajan trag na licu francuske i svjetske komedije druge polovice prošloga stoljeća, a njegova ostvarenja i lik gospodina Hulota, nespretnog i do-bronamjernog osobenjaka u baloneru s lulom, kišobranom i šeširom i danas osvajaju srca gledatelja diljem svijeta.

Među autorima koji su isticali utjecaj Jacquesa Tatija nalaze se brojna velika imena filma poput Go-darda, Truffauta i Lyncha, dok tragove gospodina Hulota, kojeg je sam i utjelovio, pronalazimo u mnogim poznatim likovima s velikih i malih ekrana od inspektora Clouseaua do Mr. Beana.
kinoteka_program_rujan

Ciklus započinje u srijedu prvim Tatijevim dugometražnim filmom Praznik iz 1949., pričom o seos-kom poštaru koji na lokalnom sajmu pogleda film o učinkovitosti američke pošte pa odluči poboljšati svoju uslugu i ubrzati vrijeme dostave. No, za razliku od američke pošte koja na raspolag-anju ima avione i helikoptere, poštarovo jedino prijevozno sredstvo je bicikl.

Gospodin Hulot na odmoru iz 1953. na rasporedu je u četvrtak. U njemu se prvi puta pojavljuje simpatični lik koji prkosi institucijama građanskog društva. Hulot u svom starom automobilu stiže u normandijsko ljetovalište gdje svojim ponašanjem izaziva čuđenje i prigovore drugih gostiju, na ko-je se uopće ne obazire. Film je postigao izniman komercijalni uspjeh, nagrađen je posebnom nagradom u Cannesu te je definitivno etablirao Tatija kao filmskog autora.

U petak ne propustite film Moj ujak (1958.) koji je priskrbio Tatiju prvog Oscara (u kategoriji najboljeg stranog filma). Gospodin Hulot povremeno posjećuje sestru i njezina supruga u njihovoj ultramodernoj geometrijskoj vili Arpel opremljenoj najsuvremenijim tehnološkim napravama. Sve u vili savršeno je funkcionalno, osim kad im u posjet dođe Hulot. Na veliki užas svojih uspješnih i bogatih roditelja, Hulotov 9-godišnji nećak u ujaku vidi životni uzor.

Film Play Time (1967.), koji je na rasporedu u subotu, bio je u vrijeme svog nastanka najskuplji fran-cuski film ikad snimljen. Kritičari su ga dočekali s oduševljenjem hvaleći urnebesnu Hulotovu dis-topijsku viziju Pariza budućnosti. BFI je uvrstio Play Time na 37. mjesto najboljih filmova svih vremena.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here