Početna Izbor Crni kim, med i arapski konji

Crni kim, med i arapski konji

329
0

Danas puno znamo o ljekovitim pripravcima crnog kima, prije svega hladno prešanog ulja od ovog sjemena. Njegove ljekovite moći već tisućama godina znaju i Arapi koji su svojim inače brzim konjima prije utrke dodavali ovo sjemenje u hranu. Već prije nekoliko tisuća godina oni su primijetili da konji nakon ovakvog obroka brže trče, a mi danas znamo da aktivni sastojak crnog kima – timokinon između ostalog širi bronhije.

Vremenom su ga počeli koristiti i sportaši, a danas ga najviše koriste alergičari, ljudi koji boluju od astme i bronhitisa ali i dijabetičari. Ipak crni kim nudi još mnoge dobrobiti za naš organizam.

Ljekovita djelovanja i pripravci od sjemena crnog kima

Ulje sjemenki crnog kima od davnina se s razlogom koristilo kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo. Aktivne tvari u sjemenkama pomažu u održavanju homeostaze – ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

Crni kim (Nigella sativa) osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki PE sistemski i lokalno. Snažan antioksidacijski potencijal u organizmu čuva od oksidacijskog propadanja membrane stanica, a time sprječava i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih. Terapija timokinonom ima i analgetsko djelovanje jer pospješuje i morfološki oporavak neurodegenerativnih živaca, čime ublažava simptome npr. išijasa, a ujedno i obnavlja živčano tkivo.

Antitumorsko djelovanje timokinona posljedica je njegovog učinka na regulatorne proteine staničnog ciklusa, zaustavlja stanični ciklus i time uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica. Važno je znati da crni kim pomaže našem organizmu da proizvede više tzv. T – limfocita, velikih bijelih krvnih zrnaca koja uništavaju sve nenormalno i mutirano. Kad kažemo da crni kim ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina želimo zapravo naglasiti njegovu veliku protuupalnu ulogu jer je hladno prešano ulje crnog kima jedno od rijetkih koje sadrži više protuupalne alfa linolne višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3) u odnosu na također esencijalnu, ali ipak proupalnu linolnu, omegu 6. Tako nas hladno prešano ulje crnog kima štiti od upalnih procesa kao što su astma, bronhitis, gastritis, kolitis, dermatitis, psorijazitis i ostali “itisa”.

Još 2012.- godine svemoguća “Efsa” je potvrdila da ulje crnog kima snižava razine glukoze u krvi, a to se objašnjava time da ovo ulje smanjuje razine kolesterola i triglicerida u krvi koje mogu smanjiti apsorpciju glukoze u stanicu kroz staničnu stijenku.

Brza, nutritivna bomba

Ipak, sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene s medom. Med kojemu je dodan prah od sjemenja crnog kima je brza nutritivna bomba. Brza jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, nutritivna jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva. Iako se o točnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, ovi farmakološki učinci su doista potvrđeni u brojnim znanstvenim studijama.

Korištenjem sjemenki crnog kima u prehrani, pročistite vaše dišne putove, spriječite nakupljanje sluzi, omogućite bolje disanje, povećajte aktivnost obrambenog sustava, naročito u tkivu pluća i postignite u vrijeme najljuće zime najviše razine T-limfocita i NK-stanica u organizmu. Naime, te stanice su nosioci imunog sustava i prva crta obrane od raznih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a kako prah sjemenja crnog kima značajno potiče njihov rast i aktivnost, s crnim kimom budite sigurni da će vas ove zime gripa zaobići ili pak samo okrznuti.

Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju s razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdravstvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja kako ne bi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali funkcionalni medovi.

Fitoterapeut Ivo Bačlija, Matičnjak sativa d.o.o.