Početna 1NA1 Botanički vrt – boje i mirisi proljeća

Botanički vrt – boje i mirisi proljeća

1196
0

Dolaskom proljeća zagrebački Botanički vrt cvatnjom se spektakularno budi iz zimskog sna tako da je upravo ovo vrijeme idealno za posjet pomalo zaboravljenom arboretumu u stilu engleskog perivoja koji se nalazi u samom centru grada kao sastavni dio poznate Lenucijeve potkove.

Povijest vrta vraća nas u 1876. kada se prvi put spominje potreba osnivanja koju je 1889. prof. Antun Heinz proveo u djelo izradom nacrta, a godinu dana kasnije počeli su radovi na uređenju. Protokom godina vrt dobiva svoj konačan pejzažni stil sa slobodnim skupinama drveća i nepravilnim labirintom staza uz cvjetni parter u francuskom stilu strogo simetričnih linija. Osim 14 staklenika u vrtu se nalazi novouređeni prekrasni izložbeni paviljon iz 1891. koji se danas koristi za izložbe, radionice i predavanja, secesijska zgrada ravnateljstva, zgrada Botaničkog zavoda, spremište, fontana i još par manjih infrastrukturnih građevina.

U vrtu se nalaze i dva mala umjetna jezera s fotogeničnim drvenim mostićem između, arboretum s drvenastim biljkama, cvjetni parter sa zeljastim biljkama i ružama, sedam tzv. biljnih-vegetacijskih skupina (kamenjara) sa samoniklim biljem, bazeni s močvarnim biljem i sistematsko polje namijenjeno sveučilišnim potrebama. Uz svakog stanovnika zagrebačkog Botaničkog vrta na 53 polja nalazi se mala pločica sa stručnim i narodnim nazivom vrste biljaka. U vrtu se uzgaja oko 5000 različitih biljaka od kojih su tropske i suptropske biljke u staklenicima. Staklenici nažalost nisu otvoreni za posjetitelje, ali veći dio zbirke iznosi se ljeti van kako bi postao dostupan svima. Od toliko zanimljivih stabala, grmova i cvijeća u Botaničkom vrtu teško je nekog istaknuti, ali upravo sada u proljeće, nemoguće je ne zamijetiti velike bijele cvjetove magnolije koji se nalaze odmah blizu glavnog ulaza u vrt s Mihanovićeve, te cvjetove ukrasne trešnje i jabuke uz blizini.

Na putu do poznatog velikog stabla metasekvoje kod zapadne ograde vrta, nalaze se (često fotografirana) dva stabalca japanske sofore sa specifičnim visećim granama. Od samoniklog bilja u kamenjarama u proljeće je lako zapaziti jetrenku s lijepim plavim ili bijelim cvjetovima, proljetni gorocvijet s velikim žutim cvjetovima i tamnocrveni kukurijek. Uz trajnice, jednogodišnje i dvogodišnje biljke, u vrtu su posebno atraktivne močvarne biljke poput  lopoča, lokvanja i indijskog lotosa koji većinom cvjetaju ljeti. U staklenicima se uzgajaju i neke jako poznate biljke kao banana, kava, vanilija, papar, papratnjače, palme, agave, kaktusi kao i zanimljive biljke mesožderke. Uz biljke u vrtu je moguće vidjeti i mnoge životinje poput leptira, pčela, bumbara, žaba i kornjača u blizini jezera, te mnogih ptica (vrapci, kosovi, djetlići, golubovi).

Botanički vrt je moguće obići u trajanju od 45-60 minuta uz stručno vodstvo potpuno besplatno svakog prvog utorka u mjesecu uz prethodnu najavu. U vrtu je moguće kupiti i tiskani vodič koji ima 3 zadane staze šetnje za prolaznika (45 min), šetača (do 2h) i ljubitelja (više od 2 sata). Botanički vrt na službenoj adresi Marulićev trg 9a otvoren je i besplatan za sve od početka ožujka do kraja studenog. Ponedjeljkom i utorkom vrt je otvoren od 09h-14:30h, a od srijede do nedjelje od 09h do 17h u ožujku i do početka računanja ljetnog vremena, do 18h u travnju i listopadu, do 19h u ljeti i do 16h u studenom od početka računanja zimskog vremena.