Početna Događanja Besplatno savjetovanje za maturante o budućoj karijeri i upisima na fakultete

Besplatno savjetovanje za maturante o budućoj karijeri i upisima na fakultete

324
0

Svake se godine više od 4.000 maturanata odlučuje za sudjelovanje na besplatnim karijernim savjetovanjima koje organizira Algebra, jer znaju da će ondje dobiti korisne i praktične informacije o procesu državne mature i upisa na fakultete, a navedena savjetovanja su postala legendarna događanja na kojima se otkriva kako odabrati kombinaciju predmeta i razina, koliko je ozbiljnih konkurenata na jedno upisno mjesto, kako složiti taktiku učenja, koje teme statistički nose sigurnije bodove, kako preračunavati bodove iz jedne razine u drugu i sl. Također, na savjetovanjima se mladima posebno skreće pažnja u kojem roku i gdje im se uloženi trud u studiranje može isplatiti ili ne tj. s kojim se zanimanjima kasnije lako zaposliti i koja su posebno tražena.

Besplatno savjetovanje za maturante održat će se u Zagrebu, u kampusu Algebre (Ilica 242), u subotu, 20. siječnja. Iako su ulaz na karijerno savjetovanje kao i sva predavanja posve besplatni, obavezna je prijava putem poveznice: http://drzavnamatura.hr/algebra-organizira-karijerno-savjetovanje-za-maturante-u-zagrebu/

Maturanti će ovom prigodom imati prilike razgovarati i s Tonijem Milunom, profesorom matematike koji je mnogima pomogao da se oslobode straha od tog predmeta, ali i da se pripreme na pravi način za nastavak školovanja.

Stručnjaci Algebre prate ovaj proces i rezultate državne mature već dulji niz godina i rado će s maturantima podijeliti korisne savjete za pravovremenu pripremu za ovaj važan ispit i njegovo bezbolno polaganje. Zahvaljujući svakodnevnom praćenju tržišta rada, Algebra će maturantima tijekom ovih događanja također prenijeti aktualne informacije o tome koja se zanimanja najviše traže na hrvatskom i europskom tržištu rada te koje se vještine smatraju poželjnima za studij na pojedinom fakultetu.

“Maturantima želimo omogućiti što raniji pristup informacijama o tome što ih čeka na kraju školske godine. Nema razloga za strah i stres oko državne mature ako se za nju priprema savjesno i na dobar način, te ako su maturanti svjesni svega što ih očekuje na samoj maturi i tijekom upisa na fakultet. No, želimo ih posebno osvijestiti da odabir fakulteta zapravo u velikoj mjeri predstavlja i odabir daljnje karijere, odnosno da može utjecati na mogućnosti zapošljavanja. Koliko se koja zanimanja traže, kako se najlakše zaposliti i kako će se razvijati tržište rada u narednim godinama – sve se ove informacije mogu negdje pronaći, no maturanti koji su ranijih godina bili na našim savjetovanjima kažu kako su im informacije najkorisnije kada im ih ovako prezentiramo na jednom mjestu”, rekla je Lucija Zadelj, voditeljica programa za učenike u Algebri.

Kada se govori o potrebama na tržištu rada, zanimljivo je spomenuti kako je u prva tri tromjesečja 2017. na portalu MojPosao objavljeno preko 28.000 oglasa za slobodna radna mjesta, što je čak 37% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najtraženija zanimanja u oglasima u kojima se tražila viša ili visoka stručna sprema bili su: programer, diplomirani inženjer građevinarstva, strojarstva, informatičar te diplomirani ekonomist. U 53% oglasa za visoku i višu stručnu spremu tražilo se prethodno radno iskustvo, a u njih 71% tražilo se poznavanje engleskog jezika. Rad na računalu tražio se u 46% oglasa za visoku i višu stručnu spremu, a što još valja dobro naučiti tijekom fakulteta maturanti će moći čuti od savjetnika s portala MojPosao, koji će također sudjelovati na karijernim savjetovanjima